Неделя, 21 Септември 2025

В Пиргово е първият франчайз магазин на Свинекомплекс Голямо Враново извън Русе

В Пиргово е първият франчайз магазин на Свинекомплекс Голямо Враново извън Русе
Публикация   21 Септ, 2025   /     akcent.bg   /     70

Вихрен Димитров: Свинекомплекс Голямо Враново инвестира в амбициозни млади хора, които искат да работят за себе си

    Вече и в Пиргово жителите му ще могат да пазаруват продукти на Свинекомплекс Голямо Враново, след като на главната улица, на кьоше, бе открит фирмен магазин. Тържеството не мина без водосвет за здраве, берекет и просперитет.

   Новооткритият магазин в Пиргово е първият франчайз извън Русе. Направиха го ИЛИЕВИмес - Стела и Радостин. Те живеят в Мечка, но на предпочели именно тук да правят бизнес. За мен развитието на търговската мрежа и налагане на бранда е инвестиране в амбициозни млади хора, които искат да работят за себе си, да предлагат продукт, който е доказан- не само в България, но и в чужбина. Това каза изп. директор на Свинекомплекс Голямо Враново Вихрен Димитров пред Акцент.БГ

   Не е ли доста странно, че до вчера прасетата от село отиваха в града, а сега виждаме, че става обратно?

  Така е, но виждаме, че селата се промениха, вече са от градски тип, все повече обезлюдяват... Сега важното е предлаганото месо да е качествено и на достъпни цени. А тези млади хора, които откриват магазин с бранда на Свинекомплекс Голямо Враново доказват, че бизнес може да се прави и на село.

  Нека да коментираме и обещанията, че бъдещите магазини "За хората", предлаганото свинско месо ще е 50 процента, след като произвежданото в България е едва 35 процента?

  За мен това е стъпка в правилната посока, но както се казва, дяволът е в детайлите. Но за мен тези магазини не трябва да се управляват от държавата, а от можещи, доказали се в производството и в бизнеса хора.

 Това, че са обявени 50 процента не е лошо, така ще може производителите да гоним и 100 процента  и повече, да се изнася.

  А как ще коментирате нови изисквания на ЕС към свиневъдите, боксовете, в които се отглеждат животните, да бъдат такива, че прасетата да се чувстват щастливи?

     Странна е политиката на ЕС, която от една страна изисква съюза да се самозадоволява, а в същото време не спира да налага рестрикции. Крайно време е да се реши- дали да има качествени продукти на добра цена или да продължава с този комсомолски устрем да съсипва производството не само в България. В Румъния е още по-зле- там е само 15 на сто от потреблението на свинско.

  Как оценявате франчайза като начин на търговия, какви са резултатите към момента?

  Дългосрочно искаме да не сме зависими от продажби на живи прасета и на трупно месо. Аз съм оптимистично настроен, въпреки че в момента цените на трупно месо отново падат...

Защото вече излизаме от туристическия сезон или?

   Не виждам и няма никаква връзка това със сезона... Ние като производтели не сме разбрали нищо от сезоните.. Мога да се похваля, че имаме лек пробив в Гърция. А това е поради причина, че месото от Нидерландия и Германия идва на по-висока цена, а нашето по никакакъв начин не отстъпва на тяхното качество. 

  В заключение мога да кажа, че има голяма перспектива за нашето свиневъдство, но трябва бранша, държавата и общините и ЕС да вървят ръка за ръка.

  



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha