Четвъртък, 16 Май 2024

Комисията по инфраструктура, околна среда и транспорт одобри проекта за разширяване границите на Русенски лом

Публикация   20:57     12 Окт, 2012 /     akcent.bg   /     486

От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав бяха представени 2 проекта за подобряване на условията за корабоплаване

 

 

Среща на членовете на Областната комисия по инфраструктура околна средa и транспорт с председател зам. областния управител  д-р Андриан Райков се проведе вчера. Пред комисията инж. Атанасова – директор на РИОСВ Регионалната инспекция по опазване на околната среда представи доклад, свързан с анализа на състоянието на околната среда за област Русе. В получената информация стана ясно, че замърсяването на атмосферния въздух се дължи главно на битовото отопление, автотранспорта и строителството. През последните години се наблюдава тенденция за намаляване на замърсяването с фини прахови частици, което е проблем за всички големи градове. През 2012г. са почистени 16 нерегламентирани сметища. Инж. Атанасова допълни още, че санкционираните фирми през изминалата година са с 20% по-малко от тези през 2010 г. Положителен е и фактът, че няма значителни превишавания на нивата на шум на територията на областта.

   От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав бяха представени 2 проекта за подобряване на условията за корабоплаване. По проекта „Подобряване на корабоплаването в българо – румънския участък на река Дунав“ се провеждат предварителни проучвания. Проектът цели да се повиши безопасността на корабоплаването и намаляване до минимум престоя на плавателните съдове по време на ниските нива на водата. Най-голяма полза ще бъде възможността за по-голяма предвидимост на пътуванията. Да се изгради GPS геодезична мрежа на българския бряг на река Дунав цели проектът „Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по река Дунав“.

В рамките на заседанието на комисията беше обсъден въпроса за разширяването на границите на Природен парк „Русенски лом”. През годините е имало различни инициативи за разширението на парка, но основен проблем остава наличието на частни собственици на гори и земи в природния парк. Областната комисия прие и подкрепи проекта за разширението на парка. Поломието е много важно за биоразнообразието, както и за културно  - историческото ни наследство.

Срещата на комисията завърши с отчет за извършената дейност през годината и приемане на план за работата и целите през следващата година.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha