Вторник, 26 Август 2025

Изяли сме 6000 тона псевдосирене от началото на годината

Изяли сме 6000 тона псевдосирене от началото на годината
Публикация   26 Авг, 2025   /     akcent.bg   /     75

Производството на мляко расте, а на млечни продукти се свива, твърди агроминистерството

   Министерството, което иска да регулира цени и надценки, призна, че не може да контролира дори качеството на храните, камо ли ценообразуването.  

   Производството на истинско сирене намалява - за сметка на рзлични имитации, сочи справка на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

   Изяли сме почти 6000 тона фалшиво сирене през първата половина на 2025 г., показват данните на МЗХ, като най-големи количества са произведени през март – 1095 тона, и през юни – 1049 тона.  Още е рано да се каже дали ще бъде надминат резултатът от 2024 г., когато българите са си напазарували близо 13 хил. тона "краве", "овче" и прочее сирене, произведени с помощта на палмово олио. 

   В същото време МЗХ се опитва да прокара законопроект, който да задължи супермаркетите поне 80% от млечните продукти на рафтовете им да са "Произведено в България". И не става ясно как държавата ще гарантира, че в тези 80% всички бг стоки - млякото, сирене и кашкавалът ще са качествени, а не евтини подобия.  

   Всъщност напоследък по-тежък е проблемът с неистинските млечни изделия не в магазинната мрежа (там повечето вече поне се обозначават като "имитиращи"),  а  в заведенията - в ресторанти, баничарници, закусвални, а също и в столове и лавки в учебни заведения, твърди асоциацията "Активни потребители". 

  Има и друга мода в хранителната индустрия - понеже и палмовото олио поскъпна, преработватели продават недозряло сирене, което е с повечко вода, някои добавят и разни нетипични за БДС съставки - сгъстители, влагозадържащи вещества. Формално това сирене не е имитиращ продукт и не се обозначана като такъв, само с дребен шрифт пише, че е с повишено водно съдържание. От "Активни потребители" обаче обясняват, че "мокрото",  сирене не е качествен продукт - не случайно във вековната рецепта за "бяло саламурено сирене" си има срок за зреене и няма "сгъстители".  

  Редица проучвания на асоциацията, вкл. с лабораторни анализи, показват, че дори скъпи марки сирене се отклоняват от качеството и традиционния начин на производство. 

                        Долу-горе

   А производството на истинско краве сирене в България неумолимо се свива - през януари - юни произведени 36 000 тона, което е повече от 320 тона по-малко спрямо година по-рано. Спад има и при сирената от овче, биволско и козе мляко.

   На този фон като светлина в тунела изглежда новината, че расте добитото прясно мляко. Повече са и произведените пакетирани пресни млека - 46 070 тона при 30 000 т за шестте месеца на миналата година.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha