Средно с около 30% са поскъпнали мезетата и салатите на плажа. Порция пържена цаца, сервирана до вълните, върви от 10 до 14 лева, а халба голяма бира се харчи от 4 до 6 лв. В най-южните курорти като Китен, Приморско и Царево цените са малко по-ниски. Там цацата може да се намери и на 9 лева, а чаша биричка за 3,50 лв. Другото най-популярно мезе за бирата - пържените картофки, струват от 8 до 10 лв., а ако са гарнирани със сирене, цената вече става 12 лв. Шопската салата също варира от 12 до 15 лв. В някои заведения се предлага шопска салата за двама, която е с по-голям грамаж, но тогава и цената й скача на 20-22 лв.
В сравнение през миналото лято порция пържена цаца се предлагаше по крайморските капани за 7-8 лв., толкова струваха и картофките. Шопската салата пък вървеше средно по 10 лв., а в по-непретенциозните кръчми се намираше и за 8-9 лв.
Значително е поскъпнало и кафето. В Слънчев бряг, Несебър и Бургас чаша еспресо струва средно 4-5 лв., а в по-скъпарските заведения на плажа стига и до 8 лв. чашката. Аперитивите, които вървят ръка за ръка със салатите, струват от 7 до 15 лв. за 50 мл.
Алкохолните и безалкохолни коктейли започват от 20 лв. нагоре, а бързите шотове са по 8-12 лв. бройката.
В най-тузарските заведения в Слънчев бряг цените са в пъти по-високи. Там е въведен дори и лимит на сепаре, който тръгва от 500-600 лева. Плащаш изискуемия минимум и срещу него можеш да си поръчаш от менюто. Ако не го изконсумираш, ресто не се връща.
"Цените са високи дори и за чужденците. Особено за туристите, които посещават Слънчев бряг през последните 2-3 години. Ако седнат на заведение, те питат кое колко струва и си правят сметката. Обикновено си поръчват бира без мезе или слабоалкохолни коктейли и нищо повече. Дори българите се разпускат повече и щом са решили да седнат на кръчма, си поръчват повече", разказаха работещи в курорта.
Заради профила на туристите в Слънчев бряг вече има денонощни баничарници. Банички и милинки вървят най-много и се харчат по 2-3 лв.
Цените по морските кръчми и капанчета във Варна това лято са скочили средно с около 20- 30% в сравнение с миналия сезон. Преди година порция цаца вървеше между 6 и 8 лв., а сега се търгува по 10-12 лв. Сафридът е около 16 лв., при цена от 10-12 лв. през лятото на 2024 г. Това установи проверка на в. „Телеграф“ по кръчмите на крайбрежната алея в морската столица.
Чиния пържени картофи варира между 8 и 12 лв. 500 мл бира се търгува най-често на цени от 5-6 лв. 4-5 лв. е цената на безалкохолните за 250 мл. Шопската салата струва средно между 12-15 лв. за порция от 300 грама. Въпреки високите цени заведенията са пълни и трудно може да намерите маса дори и през седмицата.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай