От 13 до 15 000 инфаркта годишно има в България

 От 13 до 15 000 инфаркта годишно има в България
Публикация   20:51     29 Септ, 2012 /     поглед   /     465

От 13 до 15 000 инфаркта годишно има в България. Това съобщи председателят на дружеството на кардиолозите в България проф. Асен Гудев. Той обърна внимание, че именно кардиологичните заболявания водят до преждевременна смърт и че процентът им е висок.

Още по-тревожното е, че инсултите у нас са повече от инфарктите, посочи кардиологът и подчерта, че в Европа е обратното. Затова особено важна е профилактиката, категоричен е професорът.

Източната част на Европа е по-силно засегната от сърдечно-съдови заболявания. В Европа преждевременната смърт е от порядъка на 12% при жените и 16% при мъжете, а у нас този показател е два пъти по-голям.

На базата на тези факти нашата цел е до 2020 г. смъртността от сърдечно-съдови заболявания да намалее с 20%, посочи проф. Гудев.

Специалистът обърна специално внимание на вредата от тютюнопушенето. "Ако публични личности и хора казват, че това дали пушат или не си е тяхна работа, това е лошо послание към младото поколение", коментира той.

Проф. Гудев съобщи още, че по случай Световния ден на сърцето Дружеството на кардиолозите организира утре безплатни кардиологични прегледи пред Министерството на здравеопазването и в болниците.

Ще има разговори с пациенти, предоставяне на информационни брошури, а също и специален подарък - ще бъде подарена на Столична община реновирана детска площадка на стойност 5 хиляди лева.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha