От пълна към частична забрана на тютюнопушенето предлагат независими депутати

От пълна към частична забрана на тютюнопушенето предлагат независими депутати
Публикация   20:51     29 Септ, 2012 /     akcent.bg   /     485

След няколко седмици на спекулации в медиите и оплаквания на собственици на заведения за намалели обороти, в парламента вече е внесен проект за промени в закона за здравето, който отменя пълната забрана за пушене на обществени места. Негови автори са независимите депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов.

   Забраната за тютюнопушеното беше въведена от 1 юни и важи за всички закрити обществени места, както и за открити летни театри, стадиони, детски площадки и др.

    Предложение за отмяна

   Според проекта на Гумнеров и Иванов трябва да се върне старият режим относно забраната за пушене. Това означава големите заведения да имат разделени зали за пушачи и непушачи, а малките да могат да избират по кой режим ще работят. Предвижда се още пушенето да бъде разрешено без разделение на местата в заведенията с изцяло нощен режим на работа.

   Депутатите мотивират промените с икономически причини. В тях се посочва, че забраната ще доведе до нови 30 хил. безработни, които собствениците на заведения ще бъдат "принудени да уволнят заради намалелия оборот". Отделно те посочват и че загубите за държавния бюджет от мярката ще бъдат "не по-малко от 300 млн. лв". Не става обаче ясно по какъв начин са направили изчисленията.

   "Наложените от закона за здравето забрани се оказаха недобре обмислени и неефективни, поради което тяхната отмяна е наложителна и в обществен интерес", казват още в мотивите си депутатите. В обяснението си пред журналисти те дават и още детайл. Според депутатите в момента имало "такса", която определени заведения плащат, за да получат предварително информация, че им предстои проверка.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha