Бойко Борисов: В бюджет 2013 правителството залага над 150 млн. лв. повече за здравеопазване

Бойко Борисов:  В бюджет 2013 правителството залага над 150 млн. лв. повече за здравеопазване
Публикация   20:51     29 Септ, 2012 /     akcent.bg   /     497

 

   „Правителството полага изключителни усилия в тежката икономическа и финансова ситуация, за да осигури средства за закупуване на нова апаратура, за модернизиране на болници и цялостното подобряване на здравните услуги в България. За 2013 год. предвиждаме с около 150, 160g млн. лв. повече в  бюджета за здравеопазване.” Това заяви премиерът Бойко Борисов след като заедно с министъра на здравеопазването Десислава Атанасова присъстваха на "9та годишна среща на Евро-Азиатския мост" в град Правец. Конгресът се провежда под патронажа на министър-председателя, в периода 28 - 30 септември. По думите на г-н Борисов качественото лечение не може да се осъществи без най-новите достижения в областта на кардиохирургията и без прилагането на най-добрите терапевтични практики и научни постижения. „За първи път България е домакин на събитие от подобен ранг. Фактът , че тук има над 200 участника от 20 държави показва значимостта на тази среща, а провеждането й в нашата страна доказва признанието за професионализма на българските кардиохирурзи, а по този начин се развива и нашата икономика.”, категоричен е министър-председателят.

„Целим подобряване и разширяване на превенцията на сърдечно – съдовите заболявания и тяхната диагностика, защото това е не само медицински, но и социален проблем у нас, тъй като те зачестяват през последните години.”, допълни още той. Според него форумът ще допринесе не само за развитието на специалността кардиохирургия, но и за обмен на информация, която ще доведе до по-качествено лечение на българските пациенти.

„За страната ни е чест, че е домакин на подобно събитие в навечерието на Световния ден на сърцето. Развитието на кардиохирургията в държавата ни е изключително важно за нас. То дава шанс на българските граждани за качествено и модерно лечение на най- застрашаващата болест - сърдечно­съдовите заболявания.”, подчерта министър Атанасова. Тя изрази благодарност към българското ръководство по кардиохирургия, че подпомага успешно провеждането на националната здравна политика. „Държавата винаги ще подкрепя развитието на българските кадри на световно ниво.”, заключи министърът на здравеопазването.

Организатор на форума е Българската асоциация по гръдна, сърдечна, съдова хирургия, с президент проф. д-р Генчо Начев.

Участие в "9та годишна среща на Евро-Азиатския мост”, като гост-лектори взеха световноизвестните кардиохирурзи проф. Стюарт Джеймисън, председател на Световното Дружество на Сърдечно-Гръдните Хирурзи; проф Сотириос Прапас - президент на организацията "Евро-Азиатски мост"; проф. Томас Салерно (САЩ)



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha