Понеделник, 20 Май 2024

Промяната на вида осигуряване може да се извърши до края на януари

Публикация   15:59     24 Ян, 2011 /     akcent.bg   /     690

От почти 7000 русенци една 147 със свободни професии са направили това

            6 997 са самоосигуряващите се лица, регистрирани в офиса на НАП в Русе, които имат възможност да променят вида на осигуряването си до 31 януари 2011 година. От началото на годината до настоящия момент това са направили 147 русенци, които упражняват свободни професии /адвокати, артисти, музиканти/, земеделски производители, съдружници в търговски дружества,  застрахователни агенти и др.

           Видът на осигуряването за тях може да се променя  за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец до 31 януари на всяка година. Те могат да избират как да се осигуряват. Това може да стане като изчисляват осигурителните си вноски по по-висок процент и като се ползват от всички осигурени социални рискове без трудова злополука и професионална болест и безработица, или да внасят осигурителни вноски на по-ниския процент за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт.

           Ако самоосигуряващо се лице започне или възобнови трудовата си дейност, трябва в 7-дневен срок да определи вида на осигуряването си, като подаде декларация в компетентната териториална дирекция. При  прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност през календарната година това лице не може да променя вече избрания и деклариран вид осигуряване. Декларациите се подават в офиса на НАП Русе лично или чрез  упълномощено лице, или по пощата с обратна разписка.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha