Консерваторите и социалдемократите обявиха, че са постигнали принципно споразумение за съвместно управление в Германия, предаде Франс прес.
Това развитие е очаквано, предвид резултатите от предсрочните парламентарни избори в страната миналия месец. Основната опозиционна сила - консервативният блок Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС), воден от Фридрих Мерц - спечели първо място, а социалдемократите на канцлера Олаф Шолц - най-голямата формация от управляващата трипартийна коалиция, са чак трети.
Поредната голяма коалиция между консерваторите и социалдемократите би позволила да бъде заобиколена крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", която постигна на изборите на 23 февруари исторически успех, оставайки втора.
Бъдещите партньори от управлението планират огромни инвестиции, за да съживят най-голямата икономика в Европа и да превъоръжат Германия в условията на сериозни геополитически предизвикателства като войната в Украйна и повторното избиране на Доналд Тръмп за президент на САЩ.
Лидерът на ХСС - баварската сестринска партия на ХДС, Маркус Зьодер съобщи днес, цитиран от ДПА, за договорени промени в данъчното облагане. По-конкретно Данък добавена стойност (ДДС) върху храните в ресторантите ще бъде понижен за постоянно до 7%.
Идеята за намаляване на ДДС за ресторантите до 10% или дори по-малко има няколко икономически, социални и политически аргумента. Основни причини са подкрепа за сектора, тъй като ресторантите са едни от най-засегнатите сектори по време на кризи и пандемии. Намаленото ДДС помага за оцеляване в трудни икономически време, като се намаляват разходите за клиентите и поддържат стабилни пхриходи. Подобрява се рентабилността, особено за малките и семейни заведения, които често работят в малък марж на печалба.
Икономисти отчитат като важен фактор за ниско ДДС и поддържане на работните места, тъй като ресторантьорството е сектор, който осигурява работа на милиони хора, включително млади хора, студенти и неквалифицирани работници. С по-ниско ДДС се предотвратяват съкращения и фалити, стимулират се работодателите да инвестират в персонал.
Не на последно място е справедливост в данъчното облагане спрямо другите сектори. Както в Германия, така и в други държави прясната храна, закупена от магазини, има по-нисък или нулев ДДС, докато храната, сервирана в ресторанти, се облага с висока ставка.
Намаляването на ДДС за ресторантите премахва тази данъчна несправедливост, като прави по-достъпно храненето навън. Стимулира вътрешното потребление, вместо хората да се насочват към готова храна от супермаркетите.
По-ниският ДДС намалява стимулите за укриване на приходи, тъй като, заведенията имат по-малко мотив да работят без касови бележки. Повишава се събираемостта на данъците, тъй като оборотите на бизнеса се увеличават.
По-ниският ДДС привлича повече туристи, които търсят достъпни цени на храни и напитки. Позволява на местните ресторанти да бъдат конкурентоспособни спрямо заведения в държави със сходен туристически профил, които вече са намалили ДДС, каквито са вече Франция, Испания, Италия.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай