Неделя, 23 Февруари 2025

Празникът ,,Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра,, в Бабово вече стана на 10 години

 Празникът  ,,Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра,, в Бабово вече стана на 10 години
Публикация   22 Фев, 2025   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     198

Кметът на Община Сливо поле Валентин Атанасов с приз за принос към празника в годините

Независимо от минусовите температури, Бабово отново събра участници и посетители на празника на "Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра". Във фокуса на събитието и този път бяха кметът Пламен Пенков и секретарят на читалището Пепа Стоянова. И разбира се, общинският кмет Валентин Атанасов, който с подкрепата на местната власт направи всичко това възможно и устойчиво.

    Днес ще имате възможност да опитате и други  традиционните бабовски ястия от стария тефтер на „Бабиното ханче” мекички, ханджийски кебап,курабийки,соленки,сладка и ликьорчета, приготвени с много любов за вас, представи Стоянова кулинарната програма.

Също така и вкусни бабовски джумерки, които се правят на място и може да видите как се случва магията на старите рецепти.

   Връчиха наградите и призовете на тазгодишните победители, участници в 10-тото издание на празника, който излезе извън рамките на областта и се превърна в любимо регионално събитие.

 Приз за най- автентична софра- Съюз на пенсионерите- Сливо поле

Приз Пазител на традициите- Пенсионерски клуб- Бабово
Приз "Най- автентични старовремски ястия -

НЧ "Христо Ботев 1918 г,

ПК "Надежда" - Нова Върбовка  обл. В. Търново

 Приз "Благодарност към кмета на Сливо поле Валентин Атанасов за подкрепата за всичките тези 10 години на празника"

  За прочутата гозба в зимните месеци с кисело зеле и зелева чорба се  използваха една каруца със свинско месо, 1000 жълтъка и две кофи с подправки.

   Рекордното готвене е по повод празника "Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра", който се проведе днес в Бабово. Гостите не само вкусно  похапнаха, но и се насладиха на няколко кулинарни надпревари.

   Фестивалът се провежда за десета година, а греяната ракия е приготвена от бабовски майстори. .

    Кметът Пламен Пенков зареди един казан греяна ракия и греяно вино. Заедно с ловджиите ще приготви и 2500 порции кметски кебап в най-големия български тиган, Юнашкия тиган. А свинските пръжки са под контрола на местните майсторки. Над 500 кг  бяха приготвени на площада на живо", обясни Ангелов.

   За първи път празникът се проведе през 2016 година, разказва пред Акцент.БГ  Пепа Стоянова, секретар на НЧ "Н. Вапцаров 1927 г". Искахме да създадем събитие, което да бъде характерно за Бабово. Беше през зимата, когато заедно с БЧК решихме да е именно това, характерно за сезона.

  Три години по - късно се стигна и до юнашкия казан, като оттогава до днес събитието се организира и провежда с ценната подкрепа на общинския кмет Валентин Атанасов и неговия екип. 

Днес казваме и нашето огромно „БЛАГОДАРЯ” на многобройната армия от 50 доброволци момичета и момчета,които са неотлъчно до нас и не жалят време,труд и усмивки, за да направим празника светъл и организиран, каза още Стоянова.

 

  



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha