Отпразнуването на Зарезан на лозовите масиви на Милен Коев между Тръстеник и Мечка вече се превърна в една хубава традиция. Земеделските стопани от Терра глоуб заедно с Росен Коев и Станчо Барбуков показаха умения, а други се учеха как се върши резидбата, за да има повече и по-хубаво грозде.
Едногодишните пръчки, които ще се премахват при резитбата, лесно се изрязват до основата с остра ножица, без да се наранява старата дървесина, но помнете, че отрезът трябва да се прави перпендикулярен на оста на лозовата пръчка, обясняваха старите лозари особеностите при резидбата към младите, които проявяваха интерес.
Лозовият масив е на повече от 30 дка, като тук се отглеждат отглеждат сортовете Каберне, Мускат, Мерло, Гъмза, Евмолпия /Тракийси мавруд/. Лозето е създадено и с подкрепа по Програма "Преструктуриране и конверсия на винените лозя" и се очаква и тази година да дари труда на лозарите с тежки лози с качествено и ароматно грозде.
Вкусна домашна пита и пиле, традиционни за ритуала на лозето, участниците се отправиха към мястото, където домакинът щедро почерпи, следвайки духът на традицията.
Лозарите коментираха, че все по-трудно става отглеждането на лозя предвид липсата на работна ръка.
Ето и част от „творящото слово“ на народните наричания на Трифоновден - лозарските благословии, които бяха споменати от участващите в ритуала:
%image4%
С празника на виното се отбелязва и започването на земеделската дейност, която ще завърши чак на есен, когато дойде ред да се прибира гроздето.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай