Чаша греяно вино е идеалната топла напитка през зимата

Публикация   15:59     23 Ян, 2011 /     Виктор Колев   /     574


 Още древните римляни са разбрали, че най-сигурният начин за прогонване на депресията е виното. Особено през зимата, когато нощта все повече изяжда светлото от кратките зимни дни. Плодовете, които е родила земята през лятото, са обрани и обработени. Получило се е чудно вино, което сбира хората и улеснява комуникацията им.

В древния Рим тези сборища се наричали “сатурналии” – млади мъже с кипнала от виното кръв тичали голи из града. Естествено останалите не пропускали гледката и превъзбудената тълпа увеличава числеността си, а глъчката от веселбата бучала чак в ушите на боговете.

Почти три хиляди години по-късно обичаите не са се променили чак толкова много, просто се срещат в други разновидности. Коледните базари, на които освен сладки се предлага и вино, са част от тази традиция. Християнският свят преборва студа и мрака с вино. Най-вече греяно.

Греяното вино (като греяната ракия) подхожда за дългите зимни вечери.

Наричат го още глинтвайн (от нем. gluhende Wein” горещо, пламтящо вино).
Приготвя се от червено вино с добавяне на захар и подправки, канела, и карамфил.
Понякога се добавят ром, коняк, ликьори, лимон, ябълки, но в такова количество, че добавките да не променят вкуса, а само да му придадат по-приятен и благороден аромат.

Много е приятно да се прекара зимната вечер край камината с кана греяно вино в разговор с най-близките ни хора. Какъв по-хубав подарък от това сега когато навън е студено и вали сняг, а най-добрия човек е до нас и чашата греяно вино е част от нашия диалог.

Хубаво е греяното вино, защото сгрява тялото, сгрява и душата.

Ето няколко най-популярни рецепти за това чудесно питие.

Класическа рецепта
1 бутилка трапезно червено вино,
5-6 карамфилчета,
мускатно орехче - количеството му е според вкуса,
60-70 г вода, 1 суп. лъж. захар.

Карамфилчетата, настърганото мускатно орехче се заливат с водата в джезве и се варят 1 мин., след което сместа престоява около 10 мин. Виното се излива в тенджерка и се поставя на огъня. Когато стане топло, в него се изсипва настойката от джезвето и се добавя 1 лъж захар. В никакъв случай виното не се оставя да кипне, а просто трябва да се свали от огъня достатъчно горещо. Може да се разлее веднага в чашките или да се излее в керамичен чайник.

Ябълково греяно вино
1 л червено вино,
чаша и половина захар,
2 ябълки,
15-20 зърна черен пипер,
канела,
4-5 зърна карамфил,
лимон.
Във виното се добавя захарта, нарязаните на кубчета ябълки и подправките и се довежда да кипене. Сваля се от огъня и се оставя за 10-15 мин. да поеме аромата. Прецежда се и се разлива още горещо. Във всяка чаша се поставя резенче лимон и по желание няколко кубчета ябълка
.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още