Шоколадът е неизменна част от романтиката за Свети Валентин, но тази година сладкото изкушение се очертава да бъде „солено”. И това не се дължи на модата от последните години да се приготвя с морска сол, а на по-високите цени на какаото в световен мащаб. Лошо време, съчетано със смъртоносна зараза в африканските плантации и липса на работна ръка, вдигнаха цената на основната суровина за шоколада. Според борсови анализатори, това е най-големият скок на тази стока през последния половин век.
„Доставчиците предупредиха за поскъпване между 8 и 10%, а при какаовото масло - процентът е доста по-голям. Може би стотина процента е поскъпването на какаовото масло. Последната цена беше 70 лв., сега говорим за 140 лева на килограм”, обяснява Димов.
Поскъпване в цените има още при млякото и захарта.
„Навсякъде има поскъпване. Като стане висока цената на енергоизточниците, всичко върви нагоре”, казва Димов. Засега вероятно ще вдигне цените с около 10 - 15 %.
Висока е цената и на опаковането на шоколадови изделия.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай