Мием ли винаги ръцете си след използването на тоалетната? А преди да пипаме храна? Колкото и неуместно да звучат тези въпроси, явно трябва да продължаваме да си ги задаваме предвид данните на скорошно изследване.

   Макар да е дело на Съвета за безопасност по храните на Австралия, данните от него се припокриват с по-ранни проучвания на други места по света, които показват, че шокиращ процент от хората не мият ръцете си след ходене до тоалетна.

   19 % от австралийците не го правят, а цели 42 % от тях не мият ръцете си преди да пипат храна. Както и в предишните проучвания, жените са малко по-стриктни с хигиената в сравнение с мъжете, а възрастните хора - в сравнение с тези под 34-годишна възраст.

Снимка 691452

Източник: iStock

    Какви са рисковете от това да не измием старателно ръцете си след тоалетната?

   Урината и изпражненията съдържат милиони микроби, особено вторите, в които има повече от 100 милиарда микроби на грам.

   Когато излизаме от тоалетната без да сме измили ръцете си, пренасяме тези микроби по всяка следваща повърхност, която докосваме. Дори самите ние да не се разболеем, увеличаваме риска от зараза при рискови групи като възрастни хора, такива с отслабена имунна система или подлагащите се на лечение от рак.

Снимка 691450

Източник: iStock

   При приготвянето на храна рискът се оказва двустранен. От една страна, когато не сме почистили предварително ръцете си, можем да предадем микроби върху храната, която ще консумираме.

   От друга, повечето храни също са носители на патогени като салмонела или бактерията кампилобактер в суровото пилешко месо. Когато не измием ръцете или приборите след обработката му, можем да пренесем бактерията по други повърхности.

Снимка 559133

Източник: iStock

   Така че трябва да приемем миенето на ръце като носенето на предпазен колан в автомобила - слагаме го всеки път, щом се качим в него, не само в дните, когато "планираме" да имаме пътен инцидент, пишат Science Alert.