Като част от Дни на българското месо, първият ден на МЕСОМАНИЯ 2024 започна с премиера на нов вид свинско месо „Черен ангел“, създаден от кръстосване на автохтонната порода „източнобалканска свиня“ с друга традиционна порода. Получената суровина е още по-крехка и сочна, запазвайки качеството си при всякакъв вид термична обработка. Тя вече е в производството на Свинекомплекс „Голямо Враново инвест“, Русе и беше представена от проф. Алекси Стойков ‒ един от доайените на свиневъдството в България и проф. Десислав Балев – зам.-ректор на Университета по хранителни технологии, гр. Пловдив.
Идеята за създаването на новия хибрид възникнала преди 7-8 години, когато чумата по свинете доведе до унищожаването на голям брой животни. Най-засегната, до изчезване, е старата българска местна порода „източнобалканска свиня“, отглеждана в ограничени райони в Странджа Сакар и малка част от Дунавската равнина. Тогава в „Голямо Враново“ решили да се опитат да възродят породата, като използвали родителски стада за кръстосване с други породи, но да се запази и използва качеството, което притежава месото на източнобалканската свиня. И ето как от дефекта, се получил ефект – хибридното месо е с фина и деликатна мраморна структура, съдържаща вътрешномускулни мазнини, с което се запазва сочността и крехкостта му при термична обработка.
В това се убедиха десетките професионалисти, журналисти и ценители, които се стекоха в една от семинарните зали на Интер Експо Център, за да наблюдават демонстрацията по транжиране на шеф Лъчезар Лачев. Сред най-любопитните се оказаха повече от 100 ученици от три професионални гимназии в София и Пловдив, които с интерес слушаха и наблюдаваха презентацията. А след това с удоволствие и любопитство всички присъстващи опитаха ароматно изпечените свински филета на скарите пред Зала 2.
„МЕСОМАНИЯ не е само бизнес. Тя е образование и наука“, отбеляза при официалното откриване на петте хранителни изложения в ИЕЦ председателят на УС на Асоциация на месопреработвателите в България Атанас Урджанов. Той приветства участниците в 31-то издание на форума, който е най-големият за месни продукти в България. „Тази година МЕСОМАНИЯ минава под знака на 30-годишнината на АМБ – единствената асоциация, която три десетилетия успя да бъде единна, да обедини бизнеса и да отговори на очакванията на потребителите. С радост видях днес присъствието на млади хора – бъдещите професионалисти в бранша, които заедно с утвърдените специалисти усвояват тънкостите в майсторската обработка на месо, за да имаме качествени и вкусни месни продукти на трапезата“, подчерта Атанас Урджанов. Той благодари на Министерството на земеделието и храните и на ДФ „Земеделие“ за подкрепата, която им оказват ежегодно, „за да го има това красиво изложение и да видят всички посетители и нашите потребители какви качествени български продукти се произвеждат тук, от всички родни производители“.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай