Петък, 25 Октомври 2024

Нов понтон на кея в Русе ще предложи сцена за културни и обществени събития

Нов понтон на кея в Русе ще предложи сцена за културни и обществени събития
Публикация   25 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     103

Той ще "замести" мечтания от години плаващ басейн

   Русе се сдоби с нова атрактивна сцена за културни и обществени събития върху специално оборудван понтон, монтиран на кея на корабно място №8. Съоръжението, изградено от концесионера „Порт Пристис“, ще бъде на разположение за провеждане на културно-масови и атракционни дейности, организирани от Община Русе, и ще предоставя възможност за различни събития на самия речен бряг. Проектът е част от инвестиционната програма на „Порт Пристис“ за 2024 г., подкрепен с решение на Общински съвет Русе. Той ще бъде използван и за извършване на пристанищни услуги в пристанище „Пристис“.

   Новооткритият понтон е оборудван с електрическо захранване, водоснабдяване и осветление, което го прави пригоден за събития на открито. Съоръжението е разположено по-навътре в реката благодарение на специално проектиран преходен мост и сходна, осигуряващи стабилност на понтона и позволяващи избягване на скалното дъно.

   Заместник-кметът на Русе Златомира Стефанова, експерти от отделите „Култура“ и „Общинска собственост“, както и от дирекция „Младежки дейности и спорт“, заедно с представител на концесионера, направиха днес оглед на съоръжението, отбелязвайки значението му за обогатяване на културния календар на града. Плановете са то да се превърне в привлекателна артистична локация чрез изрисуване на неговите бордове. За целта ще се търсят креативни идеи и художници, които да допринесат за превръщането на съоръжението в отличителен елемент на крайбрежната зона.

   Община Русе и „Порт Пристис“ се надяват новото съоръжение да насърчи провеждането на разнообразни събития на открито и да стимулира културния туризъм в региона.

Вместо плаващ басейн, какъвто русенци очакваха от години, сега ще имаме плаваща сцена за събития. Необходимостта от предлаганата промяна се обосновава както с техническите изисквания и обстоятелства при евентуалната реализация на плаващия басейн, така и с нормативната допустимост. Регионалната здравна инспекция-Русе е изпратила становище преди година, според което използването на постоянно течаща вода от р. Дунав за реализация на проекта не би било възможно. Причината е, че качеството на водата от р. Дунав не отговаря на изискванията на действащите нормативни документи. В подкрепа на това са заповедите, издадени от кметове на градове по поречието на реката, включително и за Русе, за забрана на къпането в р. Дунав.

  Акцент.БГ напомня, че при Свищов ежегодно се провежда преплуване на Дунава, такова имаше и при Силистра. Явно замърсяването на реката е камо в участъка при Русе, което продължава от кметуването на Елеонора Николова.

 

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още