Петък, 25 Октомври 2024

Тол камерите вече засичат превишена скорост

Тол камерите вече засичат превишена скорост
Публикация   25 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     70

Засечен автомобил, който се е движел по Северната тангента със средна скорост от 203 км/ч при ограничение от 140 км/ч.

   Тол системата в България вече има техническата възможност да изчислява средна скорост и съответно да засича нарушители. Това стана ясно днес на проведена работна среща в Националното тол управление. На нея присъства лично служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, както и членът на УС на АПИ Стоян Николов.

   Съобщено бе, че са направени успешни 6-дневни тестове в участък от северната тангента на София в периода 18-23 октомври. Отчетени бяха и резултатите, като бе съобщено, че е засечен автомобил, който се е движел по трасето със средна скорост от 203 км/ч при ограничение от 140 км/ч.

   За последните 24 часа статистиката показва, че с превишена скорост там са се движили 494 леки автомобила. 642 коли са се движили със скорост между 101 и 120 км/ч, а други 2707 са преминали през трасето със средна скорост между 121 и 140 км/ч.

   Системата е отчела, че в същия период три автобуса под 12 т са се движили по тангентата със средна скорост между 80 и 100 км/ч. Със същата скорост са преминали и 219 автобуса над 12 т, а скоростта на друг е била между 101 и 120 км/ч. Средната скорост на 19 тежкотоварни автомобила над 12 т е била между 80 и 100 км/ч, а на други три - между 101 и 120 км/ч.

   "Трябва да спазим административните процедури, да се получи потвърждение от МВР, че получават данните от тол системата и могат да ги обработват", каза пред участниците в срещата министър Коритарова. И изиска за всяка предстояща дейност да бъдат поставяни срокове за изпълнение до пълното въвеждане на функционалността в експлоатация.

   Предстои провеждане на тестове на други участъци от републиканската пътна мрежа в страната и сертифициране на системата от Българския институт по метрология.

   Промените в Закона за движение по пътищата, с които ще се дефинира нормативно понятието "средна скорост", са внесени в Народното събрание.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha