Петък, 25 Октомври 2024

Китай ухажва партньорите на САЩ преди възможното завръщане на Тръмп

Китай ухажва партньорите на САЩ преди възможното завръщане на Тръмп
Публикация   25 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     35

Подобрените връзки вече се изплатиха за някои от търговските партньори на Китай

    Потенциалната победа на Доналд Тръмп и икономическите проблеми у дома подтикнаха Китай да предприеме офанзива да очарова съюзниците и партньорите на САЩ.

   От обявяване на желано „ново начало“ с Япония до разведряване с Индия, китайските официални лица се опитаха да намалят дипломатическите търкания дни преди президентските избори в САЩ. Пекин също така сигнализира за намерението си да подобри връзките си с Обединеното кралство и Австралия, привидно отклонение от вида на агресивна дипломация, с която стана известен по време на първия мандат на Тръмп.

   Дипломатическите стъпки подчертават променящите се политически изчисления на Пекин – и неговите партньори – в очакване на възможно завръщане на един непредвидим президент на САЩ. Те могат да помогнат на Китай да се предпази от икономическа турбуленция от човек, който се зарече да наложи митнически тарифи на нива, които биха унищожили търговията между най-големите сили и биха наложили търговски заплахи дори за съюзниците на страната му.

   „Китай беше необичайно загрижен в опитите си да уреди или подобри отношенията с много страни през последния месец“, каза Ричард Макгрегър, старши сътрудник за Източна Азия в мозъчния тръст Lowy Institute в Сидни. „Пекин търси приятели и партньори пред угрозата от хаоса на Тръмп.”

   Като илюстрация на тази промяна, Китай постигна пробив с Индия в понеделник със споразумение за възобновяване на операциите по патрулиране над спорната хималайска граница. Сделката сложи край на четиригодишното противопоставяне с Индия и повиши перспективата южноазиатската нация в крайна сметка да облекчи наказателните мерки за китайския бизнес.

   Два дни по-късно президентът Си Дзинпин и министър-председателят Нарендра Моди проведоха първата си официална среща от 2022 г. насам в кулоарите на срещата на върха на БРИКС на нововъзникващите икономики в Русия, където лидерите обещаха да стабилизират отношенията.

   „Двете страни трябва да засилят комуникацията и сътрудничеството, да управляват правилно различията и несъгласията“, каза Си, цитиран от китайската държавна телевизия CCTV.

   Разведряването също отразява усилията на други нации да се приспособят към свят на нарастващи търговски бариери. Желанието на развиващите се нации да заздравят връзките си с Китай се ръководи отчасти от собственото им желание да се предпазят от все по-протекционистичната американска политика, според Хенри Уанг Хуияо, основател на изследователската група Център за Китай и глобализация в Пекин.

  „Има ефект на натискане и дърпане. Изкупителната жертва на САЩ са други нации и това отблъсква страните“, каза той, имайки предвид заплахите на Тръмп за повсеместни мита както върху съюзниците, така и противниците на САЩ, след като ги обвини за вътрешните икономически проблеми на САЩ.

   Търговските отношения на Китай ще бъдат подложени на допълнително внимание на поредица от глобални форуми, организирани в Латинска Америка дни след изборите в САЩ следващия месец, включително Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество и срещите на върха на Г-20.

  Подобрените връзки вече се изплатиха за някои от търговските партньори на Китай. Износът на вино от Австралия скочи с повече от една трета тази година, подсилен от увеличаването на доставките за азиатската нация, след като страните прекратиха спора относно подкрепата на Канбера за проучване за произхода на Covid.

   Износът на морски дарове от Япония може да бъде следващият бенефициент. След като забрани тези продукти и протестира срещу изхвърлянето на пречистени отпадъчни води от Токио от повредена атомна електроцентрала, Пекин миналия месец постигна сделка с Токио, която ще проправи пътя за премахване на ограниченията.

  Всяко подобряване на връзките може да помогне на Китай да компенсира перспективата за влошаване на напрежението със САЩ и Европейския съюз, който гласува по-рано този месец за налагане на мита до 45% върху електрически превозни средства от Китай. В отговор Пекин оказва натиск върху китайските производители на автомобили да спрат разширяването си в ЕС, съобщи Bloomberg по-рано.

Връзките между САЩ и Китай също се стабилизираха през последната година, въпреки че продължават да съществуват големи разногласия по въпроси, включително Тайван, Южнокитайско море и контрола върху износа на модерни чипове и други технологии, наложени от администрацията на Джо Байдън.

  Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, който имаше много часове срещи на високо ниво с китайските си колеги тази година, каза през август, че Китай признава, че изборите и преходите са „чувствителни периоди“ и се стреми да управлява връзките отговорно.

   Пекин е основният двигател на дипломатическия тласък, каза Юн Сун, директор на китайската програма в Stimson Center във Вашингтон, който го нарече „офанзива на чара“.

В Китай стремежът на Пекин да поправи дългогодишни дипломатически вражди повиши очакванията за благоприятен отговор в замяна. Guancha.cn, националистически новинарски уебсайт, отбеляза затоплянето на връзките с Австралия в неотдавнашен коментар и каза, че Канбера не е наложила никакви мита върху китайските електрически превозни средства от съображения за национална сигурност, за разлика от САЩ и ЕС.

   И все пак е малко вероятно тези затоплящи се връзки да се превърнат в дългосрочни промени по основни въпроси. Китай поддържа твърда позиция по отношение на претенциите си към Тайван и Южнокитайско море, въпреки че се стреми да успокои търговското напрежение.

Подобрените търговски отношения също не са променили основните приоритети на Австралия в областта на сигурността. Министърът на отбранителната индустрия на страната обяви във вторник сделка за 4,7 милиарда долара за придобиване на американски прецизни ракети, предупреждавайки за „най-голямата надпревара във въоръжаването“ в региона от 1945 г. насам.

   В Индия служители казаха, че подозренията към Китай остават дълбоки и не е ясно доколко Ню Делхи ще разхлаби правилата за китайските инвестиции. Те също така казаха, че ходът за подобряване на връзките е насочен към укрепване на икономиката на Индия в дългосрочен план, вместо да направи стратегическа промяна, за да обърне гръб на подкрепяната от САЩ група Quad, която включва също Япония и Австралия.

  Въпреки това подобрените връзки със съседите му ще дадат на Китай повече свобода на действие и възможности, каза Джа Ян Чонг, доцент по политически науки в Националния университет на Сингапур. Всичко това се случва в момент, когато китайската икономика расте с най-бавния си темп от началото на 2023 г. и Пекин се стреми да съживи растежа със силен пакет от политики.

   „Като се имат предвид вътрешните икономически предизвикателства и желанието за привличане на чуждестранни инвестиции, не е изненадващо, че Пекин се опитва да изглади връзките с ключови съседи, които се оказват важни икономически партньори“, каза Чонг.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha