Петък, 25 Октомври 2024

Лидия Шулева: Минималната работна заплата трябва да е толкова, че да нямаме работещи бедни

Лидия Шулева: Минималната работна заплата трябва да е толкова, че да нямаме работещи бедни
Публикация   25 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     104

Основният проблем е, че се гледа брутната средна работна заплата, която има редица начисления

   Има много спорове между синдикати и работодатели по отношение на размера на минималната работна заплата, а формулата, включена в Кодекса на труда, беше приета доста набързо по време на един от предишните кратки парламенти. Това каза в студиото на Euronews бившият социален и икономически министър Лидия Шулева.

    Ние трябва да транспонираме директивата за адекватните минимални работни заплати, а тогава мисля, че ще настъпят известни промени. Основният проблем е, че се гледа брутната средна работна заплата, а в нея има начисления за трудов стаж, вредни условия на труд, извънреден труд и други, които нямат нищо общо с минималната работна заплата.

   Според Шулева по тази причина е по-правилно да се гледа средната основна работна заплата. Бившият социален министър обясни, че според нея минималната работна заплата не бива да бъде разглеждана с нейната социална функция, а по-скоро по отношение на това дали има работещи бедни или не, както и спрямо издръжката на живот.

   „Поне минималната работна заплата трябва да бъде на такова ниво, че ние да нямаме работещи бедни – тя трябва да осигурява поне минимална издръжка на хората, така че това не е точно социална функция, а нещо, което навсякъде по света е основен критерий“, подчерта Лидия Шулева.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha