Четвъртък, 24 Октомври 2024

Имотният пазар в България, Полша, Румъния и Чехия с ръст въпреки инфлацията

Имотният пазар в България, Полша, Румъния и Чехия с ръст въпреки инфлацията
Публикация   24 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     62

Всяка от тези държави среща сходни макроикономически предизвикателства като инфлация, високи лихвени проценти и административни бариери, но реагира с уникални решения.

   Имотните пазари в България, Полша, Румъния и Чехия показват както сходства, така и различия в развитието си през последната година, в която икономиката се сблъсква с висок процент на инфлация. Всяка от тези държави среща сходни макроикономически предизвикателства като инфлация, високи лихвени проценти и административни бариери, но реагира с уникални решения. Българската инвестиционна компания NovaCity следи и чуждестранните пазари в Полша, Румъния и Чехия, благодарение на своите партньори там.

   В Полша нарастващата инфлация и повишените лихвени проценти доведоха до ограничен достъп до ипотечни кредити и временно спадане на продажбите през първата половина на годината. Въпреки това, правителствената програма "Заем 2%" стимулира значителен ръст в търсенето на жилища през втората половина на 2023 г., което доведе до увеличение на цените на жилищата във Варшава с цели 20%. Подобно на ситуацията в България, където също има дефицит на градски парцели, липсата на свободни парцели в Полша и административните пречки за нови инвестиции вероятно ще продължат да оказват натиск върху цените през 2025 г. Инвеститорите и купувачите са фокусирани предимно върху по-малки апартаменти, достъпни за средностатистическия купувач, разположени в райони с добра транспортна инфраструктура.

   В Румъния пазарът на недвижими имоти беше сериозно повлиян от високата инфлация през 2023 г., която доведе до увеличение на разходите за строителни материали и поскъпване на живота. Все пак, въпреки тези предизвикателства, продажбите на жилища в столицата и околностите отбелязаха значителен ръст от 25%. Румънските инвеститори и купувачи все повече се интересуват от енергийно ефективни и устойчиви сгради, което се очаква да стане водеща тенденция и на българския пазар през следващите години. Пазарът на наеми също се разширява, като ръстът на наемите е особено забележим в големите градове като Букурещ, Тимишоара и Клуж-Напока. Тези тенденции предоставят ценна информация за NovaCity при разработване на стратегията за българския пазар, където наемният сектор също набира сила.

   Чешкият пазар също преживя трудности през изминалата година, свързани с високите лихвени проценти и нестабилната инфлация, което доведе до временен спад на търсенето на жилища. През 2024 г., обаче, ситуацията се подобри значително, благодарение на мерките на Чешката национална банка за ограничаване на инфлацията. Стабилизирането на ипотечните лихви стимулира възстановяване на търсенето и доведе до леко покачване на цените на имотите, като купувачите продължават да избират райони с добра транспортна свързаност и качествени училища. Тези динамики могат да се окажат от значение за България, ако бъдат приложени сходни икономически мерки, които да подкрепят пазара на недвижими имоти и да стимулират инвестициите.

   Ситуацията в България, в сравнение с други държави в региона, е относително по-спокойна. Въпреки че цените на строителните материали, които рязко се повишиха през предходните години, се стабилизираха, цената на труда продължава да расте, което се отразява на крайната стойност на строителството. Това повишение на разходите не доведе до драстичен скок в цените на имотите, като пазарът се намира в златната среда – нито има бум в продажбите, нито сериозен спад. Инвестиционната обстановка е по-устойчива и стабилна в сравнение с други държави от Централна и Източна Европа, което прави българския пазар атрактивен за инвеститорите, търсещи предвидимост и умерен растеж.

   Анализът на пазарите в Полша, Румъния и Чехия показва, че въпреки общите предизвикателства като инфлация и лихвени проценти, всяка страна развива своя пазар на имоти по специфичен начин. За NovaCity този опит е ценен ресурс за оптимизиране на стратегии в България. Прилагането на успешни практики, като стимул за купувачите или инвестиции в енергийна ефективност, може да подобри конкурентоспособността на българския пазар и да отговори на очакванията на пазара на недвижими имоти.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha