Четвъртък, 24 Октомври 2024

Общинският съвет в Русе прие наредба за финансово подпомагане на спортните клубове и спортните дейности

Общинският съвет в Русе прие наредба за финансово подпомагане на спортните клубове и спортните дейности
Публикация   24 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     60

Клубовете с добри спортни постижения, както на местно, така и на национално и международно ниво, ще имат възможност да получат по-голяма подкрепа

   Общинският съвет прие с пълно единодушие новата Наредба за условията и реда за финансово подпомагане на спортните клубове и спортните дейности в община Русе. Според разпоредбите в нея размерът на средствата не може да бъде по–малък от 3 % имуществени и други данъци и неданъчни приходи за местни дейности на Община Русе, като се изключат целевите приходи.

   С този акт се въвеждат по-ясни и прозрачни правила за финансиране на спортните организации и инициативи в града, като се цели осигуряването на по-добра отчетност и равнопоставеност при разпределението на общинските средства за развитие на спорта. Основната цел на наредбата е да се създадат стабилни и устойчиви основи за финансовата подкрепа на спортните клубове и организации, които действат на територията на общината. Документът регламентира както условията за кандидатстване за общинско финансиране, така и критериите за разпределение на средствата, които ще се отпускат ежегодно. Новите правила гарантират публичност и отчетност при разходването на средствата и целят да стимулират клубовете към по-добри резултати и устойчиво развитие.

   Наредбата въвежда специални критерии за определяне на размера на финансирането, като ключов фактор ще бъде постигнатите резултати на спортните клубове през предходната година. Така клубовете с добри спортни постижения, както на местно, така и на национално и международно ниво, ще имат възможност да получат по-голяма подкрепа от общината. Това създава стимули за развитие и активна работа с младите таланти, както и за повишаване на спортните постижения на Русе.

   Особено внимание в наредбата е отделено на спорта за всички и насърчаването на активен начин на живот сред жителите на града. Спортните клубове, които организират и подкрепят масови спортни събития, състезания и инициативи, също имат възможност да кандидатстват за финансова помощ. Тази мярка има за цел да развива спортната култура в Русе и да привлече повече граждани към активен и здравословен начин на живот.

   Новата наредба предвижда и подобряване на процедурите за кандидатстване и отчитане на разходите. Въвеждат се електронни формуляри и документи, които ще улеснят спортните клубове в процеса на кандидатстване и ще намалят административната тежест. Това е поредната стъпка на Община Русе в посока към дигитализация и по-ефективно управление на общинските средства.

   При обсъждането в Общинския съвет кметът на Русе Пенчо Милков подчерта значението на новата наредба за развитието на спорта в града. „За мен моментът е исторически. Не знам в друга община в страната спортът да се подпомага с 3% от общинския бюджет и това да се определи като приоритет. Спортът е изключителен обществен механизъм за единение на хората и за създаване на чувство на гордост в местната общност, включително и това хора да идват и да остават в града ни“, заяви кметът.

   Според заместник-кмета по „Спорт и младежки дейности“ Борислав Рачев наредбата е разработена с участието на спортни клубове и организации в града, като са взети под внимание техните нужди и предложения.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още