Четвъртък, 24 Октомври 2024

7 партии в 51-ия парламент, ГЕРБ с 26,5%, ПП-ДБ и Възраждане се борят за второто място

Публикация   24 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     38

   Четири партии са събрани в рамките само на 1%, правителство само с класиралите се на първите две места няма да имат мнозинство, а хората въобще не се вълнуват от предстоящите избори. Това показват резултатите от проучване на общественото мнение на "Алфа Рисърч" четири дни преди вота за 51-ото Народно събрание.

  Проучването е изготвено е в периода 20-23 октомври, реализирано е със собствени средства на социологическата агенция, като са анкетирани 1000 пълнолетни граждани от цялата страна чрез пряко интервю по домовете на анкетираните лица.

   Фаворит за вота си остава ГЕРБ-СДС, за която предпочитания дават 26.5% от анкетираните. Няма голяма промяна и в битката за втора политическа сила, като леко напред е ПП-ДБ, с 0.7% аванс пред "Възраждане".

   Жестока битка обаче се очертава назад, като четири формации са събрани в рамките на 1.8% (в рамките на статистическата грешка), което вещае непредвидими резултати.

   Прави впечатление, че разликата в битката между двете ДПС-та вече е минимална, като все пак малко по-напред - с половин процент, е формацията на Ахмед Доган "Алианс за права и свободи" (7.9%) пред тази на Делян Пеевски "ДПС-Ново начало" (7.2%). Съвсем близо до тях са "Обединена левица" (7.2%) и ИТН (6.1%).

   Според социолозите от "Алфа Рисърч" за формацията на Доган има повече нерешили избиратели, които, ако се мобилизират, може да има ръст. Същевременно "новото начало" на Пеевски стои институционално по-добре, с повече кметове на негова страна, като неизвестното в това уравнение е вотът от чужбина.

   Други три партии имат шанс да преодолеят 4-процентната бариера и да влязат в парламента - "Меч" (3.8%), "Синя България" (2.7%) и "Величие" (2.6%). Според изводите на агенцията обаче, най-вероятно само една от тези формации ще успее да влезе като 8-и участник в 51-ото Народно събрание.

   Но дори и в парламента да се озоват само 7 формации, отново няма да може да има правителство само от две - примерно от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Ще е необходима подкрепа от още една формация, за да се състави редовен кабинет.

   Тревожната новина е, че хората въобще не се вълнуват от изборите. Едва 30-32% казват, че смятат да гласуват и прогнозата е около 2-2.2 млн. човека да отидат до урните. "И е твърде възможно да бъде подобрен рекордът за най-ниска избирателна активност", смята Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч", която добави, че за място в парламента ще са достатъчни само около 85 000 гласа, при около 100 000 досега.

   Другата забележителна тенденция е почти пълната липса на предизборна кампания на партиите. Повече от половината анкетирани - 56%, казват че въобще не личи, че идват избори. Други 17% твърдят, че кампанията е спокойна. Същевременно 14% твърдят, че има напрежение и конфликти, а други 13% казват, че се предлагат различни стимули за гласуване, което говори за купуване на гласове, според Боряна Димитрова.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha