Четвъртък, 24 Октомври 2024

Борисов се обяви за премиер, ако ГЕРБ има достатъчно гласове

Борисов се обяви за премиер, ако ГЕРБ има достатъчно гласове
Публикация   23 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     28

Бившият премиер изтъкна, че няма оферта за съвместно управление с ПП-ДБ, а с "Възраждане" няма да се коалира по идеологически причини

   Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов се самообяви за следващ министър-председател, ако партията му спечели достатъчно гласове.

    "Няколко са ни решенията за министър-председател. Ако сме първи и имаме добър резултат, това ще съм аз, защото няма по-подготвен от мен", обясни Борисов пред Дарик радио.

От думите му обаче не се разбра какво означава "добър резултат". Все пак той не изключи и възможността от коалиционни формули.

   "Аз се дърпам назад и предлагаме други формули. Предложих проф. Габровски, Мария Габриел и Денков намериха вариант, после предложихме Росен Желязков", изреди Борисов.

  Но когато се стигна до въпрос за надпартиен премиер, за какъвто настояват от "Продължаваме промяната-Демократична България", се разяри.

    "Кой е тоя премиер, тоя вундеркинд, който като излезе, ще събере 20 министри, а ние ще му козируваме един по един? По-добре да е (Кирил) Петков, (Николай) Денков, Асен Василев, по-добре да съм аз или Желязков – повече доверие ще имам, отколкото един задкулисен. Не мога да накарам партията си да застане зад такъв човек. Ако отидем на такъв вариант, на следващите избори ГЕРБ-СДС няма да го има, ПП-ДБ няма да го има. Ако той е такъв светец, ще си направи партия, но аз такъв човек не познавам", разгорещи се Бойко Борисов.

   И допълни, че за разлика от ПП-ДБ не се срамува от трите пъти, когато е бил министър-председател. Не се въздържа и да препоръча на водещия да уточни към кого точно е била отправена офертата - дали към ГЕРБ-СДС или към другите партии.

   "Ние нямаме оферта от ПП-ДБ за съвместно управление. Защо се наричаме политически партии? Да станем граждански сдружения и да търсим някакъв човек. Ние и това сме правили – върнахме царя", изтъкна някогашния бодигард на Симеон Сакскобургготски.

   Той категорично отказа да слуша повторно запис на точните думи на Кирил Петков, който бе гост преди него.

   "Аз Кирил Петков съм го слушал в моя кабинет всеки ден и се знаем, и ние бяхме приятели, бяхме заедно. Седяхме си заедно с Пеевски, Атанас и аз – всеки ден", върна лентата Борисов.

   По думите му целта на ПП-ДБ е "да направят задкулисно правителство с ИТН, БСП и т.н." и отново заяви, че оферта от обединението към ГЕРБ за съвместно управление няма. Но единственото, което може да каже, е, че правителство с "Възраждане" няма да прави. По идеологически причини, иначе уважава колегите.

   Под прикритието на добре изиграна гневна сцена Борисов индиректно защити лидера на ДПС-Ново Начало. На въпросите на водещия за гласовете, които купува Делян Пеевски, Борисов изригна:

   "Кой ви дава право да говорите така? Аз не съм адвокат на Пеевски, но имаме негативни примери от Варна и Хитрино", скара се Борисов на Константин Вълков.

   И допълни, че като гледа "социологията", ГЕРБ няма нито един купен глас.

   "Мисля, че на 27 октомври ще разберем кой какво е купил. Вчера бях във Варна. В циганската махала имаме 1 глас, другите имат 60. Да престанем с това ала-бала. Аз съм побеждавал на избори, когато Бойко Рашков беше министър, арестуваше, мачкаше и другите купуваха избори", отсече бившият премиер.

  "Оптимист съм и считам, че ако с колегите от другите партии проявим същия характер, същата българщина, ще съумеем да направим едно стабилно правителство" прогнозира още Бойко Борисов.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha