Министър Атанасова:

Министър Атанасова:
Публикация   20:43     12 Септ, 2012 /     akcent.bg   /     471

 

 

 

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова и заместник-министърът на здравеопазването на Държавата Израел Яков Лицман днес подписаха План за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицинската наука. Документът беше подписан на официална церемония в Ерусалим в рамките на съвместното заседание на правителствата на Република България и Държавата Израел.

„Сътрудничество с Израел в областта на здравеопазването е важен фактор, който през следващите години ще допринесе българското здравеопазване да се издигне на ново ниво. Водещото място на Израел в областта на медицината и технологиите ще има пряк резултат както в областта на организацията на болничната дейност, спешната помощ,  повишаване квалификацията на българските лекари, така и в други важни сектори на здравеопазването”, заяви министър Десислава Атанасова на проведената среща с Яков Лицман.

   Планът за сътрудничество в областта на здравеопазването предвижда   двете страни да си взаимодействат в няколко приоритетни области – обществено здравеопазване и промоция на здраве, включително и контрол на заразните болести и превенция на ХИВ и СПИН”. Двете страни ще обменят опит и информация относно превенцията на хроничните заболявания, психичното здраве, лекарствената политика, както и прилагане на мултидисциплинарни подходи при предоставянето на здравни грижи. Сътрудничеството обхваща и обмяната на информация в областта на здравното законодателство, здравния статус на населението, приоритетните здравни проблеми, както и основните насоки на здравната политика и организация на работа на лечебната и профилактичната дейност.

По време на разговорите с израелския си колега Яков Лицман министър Десислава Атанасова подчерта приоритетното значение за България на сътрудничеството в областта на спешната помощ, където Израел има водещо място. В тази връзка бяха обсъдени практическите възможности за краткосрочни обучения на български лекари за запознаване с израелския опит при оказване на спешна помощ в кризисни ситуации.С нашите колеги обсъдихме редица възможности за подобряване на спешната помощ в България, така че след време тя да бъде на същото високо ниво както в Израел”, заяви министър Атанасова.

На срещата със заместник-министър Лицман бяха обсъдени в практически план  възможностите български граждани,включително деца, да се лекуват на преференциални цени в лечебни заведения в Израел. В редица области на медицината Израел има водещи позиции и в тази връзка България предлага екипи от израелски специалисти да гостуват у нас и да провеждат лечение на български пациенти, заяви министър Атанасова. От българска страна беше предоставена подробна информация за  възможностите на нашата страна да приема в центровете за рехабилитация израелски граждани, претърпели травми и злополуки. България предоставя  много добри възможности за израелски инвестиции в изграждането на здравни обекти, заяви министър Атанасова. Един от обсъжданите проекти е  изграждане на клиника за ин-витро оплождане в България, за което израелската страна е  проявява инвеститорски интерес.

Активните контакти в областта на здравеопазването ще обхванат и квалификацията на българските лекари. Съществуват възможности наши медицински специалисти да провеждат специализация и следдипломна квалификация в израелски лечебни заведения, стана ясно на срещата. Група български медици специализират в третата по големина израелска болница „Хадасса” по силата на споразумение с Варненския медицински университет. „Уверена съм, че нашите двустранни контакти ще се разширят и ще бъдат отличен пример за инвестиции в човешкия фактор, което има решаващо значение за постигане на доброто ниво на здравеопазване във всяка една държава”, заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова след подписването на Плана за сътрудничество.  

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha