Сряда, 23 Октомври 2024

Межднун Мустафов: Русе трябва да подобри инвестиционната среда

Межднун Мустафов: Русе трябва да подобри инвестиционната среда
Публикация   23 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     48

Предприемачът предлага да се учреди приз за Най-добър русенски данъкоплатец

    Меджнун Мустафов е роден в Русе. Завършил е Спортното училище. До 18 години живее в България.

 Напуска страната и отива да работи в Истанбул. Работил е дълги години в Русия, в Холандия... От 4 години се е върнал в Русе. Има частен бизнес- инвестиции в строителството, търговия.

  Семеен, с две деца.

  Кандидат за народен представител от листата на ДПС- Ново начало.

    За първи път се включваш в политическите борби?

   Да, при мен стана случайно. Никога не съм имал интерес към политиката, още повече да участвам. След като започнаха тези промени в ДПС /наричам ги оздравителни/, случайно в София се срещнах с хора, които ми предложиха да бъда своеобразно лице на ДПС Ново начало в Русе.

   Приех с удоволствие, когато разбрах, че старите кадри, старите ръководители на ДПС, напускат новата структура или пък са били изключени. Това ме вдъхнови много, защото никога не съм виждал полза нито за мен, нито за обикновените членове на ДПС. Ползата беше само за определен кръг хора, свързани с високите етажи на партията /наричам го мач на една врата/.

  Доволен ли си от условията, които предлага държавата за правене на бизнес?

    България предлага много добри условия за бизнес по отношение на ниски данъци. Това е голям плюс за инвеститорите, какъвто съм и аз. За тези 4 години, откакто съм се върнал в България, съм привлякъл 7 млн. лв. инвестиции.

Колкото до бизнес средата- смятам, че е благоприятна, но има доста неща, които би трябвало да се подобрят. Успял съм да изпитам върху себе си и положителните, и отрицателните реалности. Затова смятам, че мога да бъда полезен, особено на онези, които правят първи стъпки в бизнеса. Най-вече за онези, които смятат да предприемат подобни стъпки в Русе и в областта.

   Каза, че си успял и си привлякъл външни инвестиции за 7 млн. лева. В предварителния разговор изрази позиция, че е добре да се разкрият повече консулства в различните държави. Какво по-точно имаш предвид?

Във всяко едно българско посолство, във всяка една столица има и търговски аташета. Но в големите развити сържави има икономически центрове, където нямаме представителства. Това прави популяризирането на България недостатъчно.

  А има авторитетни и богати хора, които може да представляват държавата ни, без това да струва средства на бюджета. Става въпрос за чужди граждани, които приемат да представляват България без търсене на облага, готови да превърнат тази дейност в своя кауза.

  Ще се създадат нови културни, обществени връзки  и бизнес контакти и среда.

  А как виждаш участието на хора  в листите на различните партии, които чакат от централите в столицата някъде някой да им плати участието в предизборната кампания. Самият ти предполагам, че сам си финансираш участието в тази кампания?

Да, така е. Има една приказка- с пари всеки може. Но и да няма някакво самоучастие, не е добре. Трябва всеки да работи според възможностите си. Така е, аз не чакам отникъде някой да ме спонсорира. Правя си кампанията сам. Въпреки че си правя видеата сам, без оператори и сценаристи, радвам се, че се харесват и имат значителен брой гледания. Чрез тях информирам гражданите за даден проблем и изразявам позицията си за неговото решаване. Явно се харесват.

  Една от темите, които засегнах, е спортът в Русе. Както вече стана ясно, завършил съм Спортното училище и съм бил футболист на „Дунав”- Русе. Няма да се връщам към времето, когато държавата се грижеше за всичко, а спортът беше на ниво. Сега виждаме, че има също успехи, но те са епизодични. Затова трябва да се търсят трайни решения на проблемите.

  И Русе, както всички големи градове в България, има проблем с паркирането, най- вече в централната част на града.

  Смятам, че това може да се реши с многоетажни паркинги- решение, което е показало ефективността си на много места в Европа и по света. Смятам, че като общ проблем в градовете, държавата трябва да покаже положително отношение за решаване на проблема.

  При срещата си с граждани и при посещението им в офиса едни от най-задаваните въпроси бяха свързани със средната заплата. Хората смятат и очакват трудът им да бъде оценен на 2500 лева. Приемам подобна цифра като справедлива и затова при запитване на инвеститори отвън поставям като първо условие- да заложат заплата, не по-малка от 2500 лева. Това ще провокира и местния бизнес да плаща подобни заплати.

Ясно е и това, че не са малко онези, които първо искат заплата, а след това се оказва, че нямат почти никакви професионални умения. Каква според теб е реалната заплата, която в момента трябва да се плаща?

Смятам, че 2000 лв. е справедлива заплата като средна. Но има професии и хора, при които има доказано търсене от страна на пазара, ще получават и повече.

   Ще засегна и темата за престъпността в икономиката. Казах, че съм изпитал доста на гърба си и то конкретно в Русе. Говоря за инвеститори, които аз съм довел, а са били излъгани с протекции на институции, които имат отношение към такава дейност- полиция, прокуратура, съд. Това също спъва икономиката на града.

  Макар и вече да е спомената темата с банковите такси, тя също заслужава внимание и по-справедливо решение. Банките трупат милиарди печалби най- вече от таксите при различни транзакции, които сами си ги определят, когато и както си решат. А и за преводите, които се извършват към държавните институции и са завължителни, не би трябвало да се плащат такси.

  Същото важи и за ЧСИ.

 Предполагам, че проявяваш интерес към образованието и имаш собствено мнение, най-малко покрай децата си... Добро ли образование получават завършващите гимназии и университети.

За мен образованието е на средно ниво- има други държави с много по-добро образование. Но приемам, че след като заплатите на учителите са направили тази професия по-приемлива за младите, сега трябва да се търсят и по-високи резултати. Не зная дали има практика да се дава оценка на учителите, но може се помисли в тази посока. И системата „парите следват ученика/студента/” да бъде обвързана с реални резултати.

   Трудно ми е да разбера защо в университета трябва да влизат дори и тези, на които не им се учи. Особено за специалности, при които държавата плаща.

   Един лош ученик или студент, имам предвид със слаби резултати, ще бъде лош учител, лекар, инженер. Затова образованието трябва да бъде на ниво.  Сещам се в турските университети колко трудно се влизаше. А сега виждаме, че голяма част от българите, които имат възможности, се лекуват в Турция.

  Колкото до туризма- необходима е по-агресивна реклама на национално ниво извън страната. Като гражданин не съм забелязал някаква концепция, стратегия, която да впечатлява.

  Сигурно и община Русе работи в областта на туризма, но градът заслужава повече.

   Имам едно конкретно предложение- да се обяви приз за най-голям данъкоплатец в Русе. Чел съм, че навремето най-богатите русенци и тези с авторитет са били общински съветници. По този начин ще се издигне уважението към хората, които плащат данъци и дават своя принос съм бюджета.Това може да стане с желан сертификат за принос към икономиката на страната.

  Гласувайте на предстоящите избори. А правилният избор е- бюлетина №8 и преференция 110

Купуването и продаването на гласове е престъпление!



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още