Вторник, 22 Октомври 2024

Валери Иванов: Моделът на обединената левица първи в Русе бе заложен и се оказа работещ

Валери Иванов: Моделът на обединената левица първи в Русе бе заложен и се оказа работещ
Публикация   22 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     36

Длъжници сме на Дунава, а реката ни дава екологична подкрепа

 

   Ако обединението на Левицата в национален план се случва на тези избори за първи път, то в Русе това се случва от доста време- обединение на БСП  и АБВ.

   Вече съм три мандата общински съветник. Първо бях в групата на АБВ с трима общински съветници. Следващия мандат вече бяхме Местна коалиция „БСП за България”. Тоя мандат сме двама от АБВ и един от ПД „Социалдемократи”.

   Очакванията? Каквито и да са моите очаквания, избирателите са тези, които ще кажат тежката си дума. Хората трябва съвсем отговорно да разберат, че трябва да се гласува, избирателната активност не трябва да е 30 процента, а някъде 70 %...

   Искрено се надявам разумът да надделее и да не се налага напролет пак да се ходи да се гласува. А виждаме тенденцията избирателната активност застрашително да намалява.

  Най-често срещаният довод да не се гласува е „писна ми да гласувам”. За три години 7 пъти да се ходи до урната наистина не е нормално. Другият е, че нямало за кого да се гласува...

  Щом е така, ето- аз предлагам: Гласувайте с бюлетина № 28, а ако пък и отбележите преференция 103- предварително благодаря!

  Винаги има избор- по-добър или по-лош. Но негласуването не отчита  какъвто и да е избор, а без такъв няма как нещо да се промени.

   Г-н Иванов, Вие имате успешен бизнес. Защо се захванахте и с политика?

   Просто в България политиката се намесва в бизнеса. Зная, че това не е нормално, но за съжаление е факт.  Всеки знае поговорката: „Който плаща, той поръчва музиката”. Сега бизнесът изкарва парите, но той не поръчва музиката.

    Дори все по- често се чува и твърди, че един поръчва музиката в цялата държава. Но мисля, че това се преекспонира- Пеевски завладял държавата и какво ли не. Щом това не се харесва, ами хора, излезте и гласувайте. Проф. Михаил Константинов, когото уважавам много, каза. В България купеният вот е между  100 000 и 150000. Това е нзначително при една по-голяма активност. Ако гласуват 1 млн., купените гласове ще са 15 процента. Ако гласуват два милиона- купеният вот ще е 7,5 на сто. При три милиона гласували ще е пренебрежимо малко.

  Сигурно вече на всички е втръснало да се говори, но транспортната инфраструктура за нашия регион е изключително важна- било втори мост на Дунава при Русе, прословутата вече магистрала Русе- В. Търново и връзката и с все още незавършената магистрала Хемус, на която скоро и отбелязахме 50 години от началото на изграждането и.

  Това е в основата за просперитета на цяла Северна България. Ние имаме късмета да сме на входа на България, на 60 км. От малкия Париж...

За съжаление вече дори не се говори за Дунавската стратегия, а с какъв ентусиазъм се появи.

   Трябва да си отворим очите за Дунава. Ние не го използваме за извличане на природни ресурси. Цялата ми трудова дейност 45 години е свързана в Дунава- добив и преработка на инертни материали, които се носят от реката, независимо кой управлява.

   В българо- румънският и участък около 15 млн. тона годишно. Преди години, драгажната дейност от Видин до Силистра се делеше между двата бряга.  По този начин се поддържаше баланса на реката.

От 35 години насам се добива 10 пъти по-малко. Непочистването на дъното на реката води до затруднено корабоплаване заради затлачване в определени участъци.

  В екологичен план също драгажната дейност е  полезна- за необходимите около 25 млн. куб. метра инертни материали за строителстото или 40 млн. тона, това количество се добиваше само от реката. Така се запазва природата, без да се създават рудници ....

   При едно добро държавно управление, при редовно правителство, проблеми като тези ще могат и ще бъдат решени.

 Затова отново призовавам- излезте и гласувайте. Вашият избор е важен преди всичко за Вас!

  А ако се чудите все още за кого- бюлетина № 28 и преференция 103!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още