Вторник, 22 Октомври 2024

Пеевски настига Доган, сочи изследване на ,,Маркет линкс"

Пеевски настига Доган, сочи изследване на ,,Маркет линкс
Публикация   22 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     50

"Сова Харис" вдига рейтинга на левицата и праща "Величие" в парламента

   „ДПС - Ново начало“ на Делян Пеевски бързо настига Алианс за права и свободи на Ахмед Доган, ИТН влиза в парламента, а ПП-ДБ и Възраждане продължават битката за второто място. Това са едни от изводите от новото изследване на „Маркет ЛИНКС“, посветено на предстоящите в неделя избори. Преди две седмици и половина разликата между формациите на Пеевски и Доган е била 2 на сто, а сега е вече само процент.

   Седем партии влизат в 51-ото Народно събрание, сочат данните от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“, проведено сред 1014 лица над 18 г. в страната в периода 15-20 октомври по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

   ГЕРБ-СДС са първа политическа сила с 24%, следвани от ПП-ДБ с 14,1% подкрепа. „Възраждане“ са трети с 13,1%, а четвърта политическа сила е Алианс за права и свободи с 8,3% подкрепа. Следват „ДПС - Ново начало“ със 7,2% подкрепа, „БСП - Обединена левица“ със 7% и „Има такъв народ“ с 4,6%.

  Партия „Величие“ е близо до 4-процентната бариера и към момента е с 3,6% подкрепа. Под чертата остават и „Синя България“ с 2,8%, както и МЕЧ с 1,6%.

   37% са посочили, че ще гласуват на предстоящите избори на 27 октомври. По думите на социолога заявената готовност за гласуване при проучване обикновено е по-ниска от реалната и това е обичаен феномен.Според Добромир Живков може да се очаква избирателната активност да е подобна на тази през месец юни.

„Има резерв за това да се влезе в изборите с една по-нормална избирателна активност“, допълни той.

   "Второто място не е решено въпреки този процент разлика между ПП-ДБ и "Възраждане". В последния момент "Възраждане" успяват да уловят едни неособено сигурни в това да гласуват и за кого избиратели. Търсейки протестен вот, те се насочват именно към тях", коментира пред bTV социологът Добромир Живков.

Той отбеляза, че разликата между двете формации, наследили ДПС, намалява.

   "Очакванията за висок дял на купения вот никак не са за подценяване. Общата картина не изглежда особено добра. Това, което чуваме по места, е, че цели села казват, че изцяло ще гласуват. Това подсказва, че там ще има мотивация и мобилизация, която може би няма да се базира на класическите методи на политическата работа на терен", коментира още Живков.

                Втора прогноза

   И "Сова Харис" обяви актуално проучване, в което измерва "значително покачване" на резултата на БСП-Обединена левица - до четвъртото място. Според агенцията "Величие" може да прескочи 4-процентната бариера, между двете ДПС-та ще се намести "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС води убедително, а ПП-ДБ и "Възраждане" са в близък "бой" за третото място. 

Две седмици преди изборите 42,3% от избирателите в България заявяват, че са напълно сигурни, че ще гласуват на предстоящите избори за Народно събрание, показва изследването на Сова Харис, проведено със собствени средства в периода 11-17 октомври сред 800 граждани по метода на face-to-face интервю в дома на респондента. Преобладаващата част от избирателите (57,0%) разбират, че е важно да се гласува масово, за да се намали тежестта на купения вот.

Тагове : Пеевски , Доган , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha