Събота, 19 Октомври 2024

Окръжен съд става посланик №1 на Националната мрежа за деца в гр. Русе

Окръжен съд става посланик №1 на Националната мрежа за деца в гр. Русе
Публикация   19 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     52

   След среща, организирана от Националната мрежа за деца по повод правни ателиета по проект „Мрежа за правна помощ – подкрепа към организации и граждани" Окръжен съд - Русе става посланик №1 на Националната мрежа за деца в гр. Русе.

Заместник председателят на Окръжен съд – Русе Мария Велкова взе участие в  правното ателие по проект „Мрежа за правна помощ – подкрепа към организации и граждани", подкрепен от фондация „Лъчезар Цоцорков" по направление „Закрила на децата".

   Събитието започна с представяне на правозащитната работа на Националната мрежа за деца и продължи с дискусия на участващите институции и граждански организации.

   Съдя Велкова представи на присъстващите правилата за ползване на „Синя стая" в сградата на Съдебната палата в гр. Русе, както и многобройните инициативи, осъществени съвместно от Окръжен съд с учители, ученици и граждани, които подпомогнаха изграждането на помещението.

 „Синята стая" е специализирано помещение за разпит и изслушване на деца с щадяща и  уютна атмосфера за целите на наказателния и гражданския процес. Помещението може да се използва от всички заинтересовани в съдебния район, включително и вещи лица за изготвяне на експертни заключения.

   Национална мрежа за децата е обединение на граждански организации и съмишленици, работещи с и за деца и семейства в цялата страна. Насърчаването, защитата и спазването на правата на детето са част от ключовите принципи на организацията.

   Ръководството на институцията съблюдава правата на децата и цели максимално щадящ съдебен процес спрямо тях. Участието на представител от съда е началото на добро сътрудничество и съвместна работа в името на децата.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още