Петък, 18 Октомври 2024

,,Заедно да спасим децата и Русе от дрогата,, с нова стратегия за привличане на ученици, родители и учители за превенция със зависимостите

 ,,Заедно да спасим децата и Русе от дрогата,, с нова стратегия за привличане на ученици, родители и учители за превенция със зависимостите
Публикация   18 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     93

Инициативата разширява тематичната си насоченост и вече ще има ново име: "НЕзависими от зависимости"

   На 17.10. в аулата на Английска езикова гимназия от 18 часа се състоя среща относно превенция на разпространението и употребата на наркотични вещества и други зависимости в училищата и област Русе. На срещата присъстваха представители от ученическите съвети, училищните медии,  представители от общинската дирекция, РЗИ, РУО - Русе и идейният инициатор на Инициативата Румен Николаев. Официално бе отбелязана и втората годишнина от инициативата "Заедно да спасим децата и Русе от другата", но от тази вечер и с ново име- "НЕзависими от зависимости".
 
     Пред обществените съвети на училищата в Русе, ръководители на образователни институции, ученически съвети говори г-н Николаев за разширяването на дейностите на Инициативата и включването на други зависимости, забранени от Закона като употреба и злоупотреба с алкахол, тютюнопушене на цигари и вейпове, райски газ и др. Той акцентира върху необходимостта за темата да се говори постоянно, да бъде ангажирана цялата русенска общественост и не кампанийно, а постоянно- ученици, родители, учители, институции...
Д-р Росица Георгиева говори за необходимостта от по-ангажиращо отношение на преподавателите и учениците при попълване на новата анкета за ученици и родители, която предстои да бъде предоставена на училищата в областта. Тя благодари и на ръководителите на учебните заведения, без съдействието на които нямаше да може да се получи този мащаб, вероятно най-големият в страната, обхванал анкетираните.
  За вредите от алкохола и тютюнохушенето говори и Таня Тончева от РЗИ, която представи тревожни данни от национални проучвания.
 
   След срещата дълбоко се замислихме за сериозните опасности от пристрастяването към наркотици, алкохол, тютюнопушене и не на последно място, екранната зависимост. Смятаме, че това са теми от есенциално значение, за които младото поколение трябва сериозно да се замисли и с обединени усилия ученическите съвети от областта заедно да се изправим срещу този нашумял проблем.
  
   Очакваме съдействие от Инициативата за организирането на бъдещите ни събития, свързани с превенцията от зависимости и обединени под тази добра идея, да предпазим нашите ученици и бъдещите поколения.
   
"Благодарим, че бяхме поканени на тази среща"!
  Екипът на МГ МЕДИЯ, председателят на УС при МГ"Баба Тонка"


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още