Четвъртък, 17 Октомври 2024

Експертите на РИОСВ - Русе съставиха нов акт на „Линамар Лайт Металс Русе“ ЕООД

Експертите на РИОСВ - Русе съставиха нов акт на  „Линамар Лайт Металс Русе“ ЕООД
Публикация   17 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     54

В инспекцията са постъпили общо 33 сигнала от жители на Русе, които са посочили органолептично усещане на миризма на „изгорял бакелит“

    Експертите на РИОСВ - Русе съставиха акт за установяване на административно нарушение на „Линамар Лайт Металс Русе“ ЕООД, в отсъствие на законов представител на дружеството, в присъствието на свидетели – служител на екоинспекцията и трима податели на сигнали. Предявен е писмено на оператора. Нарушено е условие в комплексното разрешително на дружеството, като е допуснато разпространение на миризми, извън производствената площадка, установено в началото на октомври.

   На 2 октомври, дежурен екип, назначен със заповед на директора на екоинспекцията Дауд Ибрям, е извършил  обход в Източна промишлена зона. В 19:40 ч. експертите на РИОСВ - Русе са потвърдили наличието на характерната за производството на дружеството миризма в района на  Бензиностанция „Европа“, на бул. „България“. Към 20:00 ч. същата миризма е потвърдена и по ул. „Никола Петков“, кв. „Здравец - Север“.

   След 20:00 ч. до 23:29 ч. в инспекцията са постъпили общо 33 сигнала от жители на Русе, които са посочили органолептично усещане на миризма на „изгорял бакелит“, характерна за дейността на „Линамар Лайт Металс Русе“ ЕООД. Преобладаващи са сигналите от кварталите  „Възраждане“, „Здравец“ и централна градска част на град Русе.

   При преглед на метеорологичните данни от АИС „Възраждане“ в град Русе, от 20:00 ч до 22:00 ч. на 02.10.2024 г. вятърът е бил с посока югоизток, а към  23:00 ч. се е променил на североизток – изток, със скорост между 0,25 до 0,39 m/s.

   При преглед на данните от пункта за собствен мониторинг, разположен на територията на „Линамар Лайт Металс Русе“ ЕООД е установено, че в горепосочения период са регистрирани високи максимално измерени стойности по показател о-крезол и нафтален, които са в състава на миризмата на „изгорял бакелит“, характерна за дейността на дружеството.

   За същото нарушение на оператора е съставен подобен акт в началото на април и е издадено наказателно постановление, което в момента се обжалва на първа инстанция



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още