Четвъртък, 17 Октомври 2024

Аграрно- индустриалният факултет на Русенския университет отбелязва 70 години от своето създаване

Аграрно- индустриалният факултет на Русенския университет отбелязва 70 години от своето създаване
Публикация   17 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     86

В момента облик на факултета дават 4 катедри.

   Аграрно-индустриалният факултет (АИФ) на Русенски университет „Ангел Кънчев“ ще отпразнува 70 години от своето основаване на 22.10.2024 г. от 16 часа в Канев Център.

   Създаден през 1954 г., факултетът играе ключова роля в развитието на земеделската техника и технологии в България, като за тези седем десетилетия е дипломирал над 10 000 специалисти. Той е факултет-основател на съвременния Русенски университет.

   През годините АИФ се утвърждава като водещ образователен и научен център в страната, като подготвя кадри в акредитираните професионални направления „Машинно инженерство“, „Общо инженерство“ и „Растениевъдство“. Факултетът е пионер в областта на механизацията и електрификацията на селското стопанство, както и в обучението на чуждестранни студенти.

Аграрно-индустриалният факултет заема приоритетни позиции в страната като водещ в науката, обучаването на кадри и приложната дейност в областта на инженерните науки. Създадени са нови учебни зали и лаборатории: лаборатория по „Машини за прибиране на културите и следжътвена обработка на зърното“ (създадена с участието на CLААS); лаборатория по интелигентни системи за анализ и управление на технологии в земеделието; лаборатория по електроника и автоматика в земеделието; лаборатория по поддържане на техниката; лаборатория по подемно-транспортна техника; лаборатория по газоснабдяване и горивна техника RIELLO; лаборатория по топлоснабдяване ЕРАТО; лаборатория по възобновяеми енергийни източници NES – Нови енергийни системи; Учебно-изследователска лаборатория „Моделиране на екологични рискове от бедствия, аварии и катастрофи“; реновирана учебна зала, обновена с подкрепата на Мегатрон и други.

   Едно от значимите постижения е откриването на Университетската ботаническа градина през 2021 г., която предоставя възможности за научни изследвания и обществено образование в областта на растителното разнообразие.

   Като утвърден лидер в областта на образованието и науката, АИФ получи през 2024 г. наградата „Русе“ в категория „Образование и наука“, която е поредното признание за неговите дългогодишни постижения в обучението и научната дейност.

   В момента облик на факултета дават 4 катедри.

   В АИФ работят общо 40 преподаватели, от които 1 академик, 4 професори, 18 доценти, 16 главни асистенти и 1 асистент. Обучават се около 380 студенти в ОКС “бакалавър” и около 120 студенти в ОКС “магистър”, както и 30 докторанти.

   Във факултета се провеждат ежегодно станалите вече традиционни майски Дни на специалността, като в програмата е включено и изложение на съвременна земеделска техника. Обръща се внимание и върху условията за научноизследователска и приложна дейност на преподавателите.

   Студентите във факултета активно участват в изследователската дейност на научните екипи към катедрите. Резултатите от тази ползотворна дейност редовно се представят от младите колеги на ежегодната Студентска научна сесия, провеждаща се през Майските празници в Русенския университет.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha