Петък, 18 Октомври 2024

Агросубсидиите в България се оказаха по-големи от тези във Франция

Агросубсидиите в България се оказаха по-големи от тези във Франция
Публикация   17 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     75

От асоциацията на овцевъдите и козевъдите признаха, че гледат животни заради субсидиите

   България е на едно от челните места в ЕС по подпомагане в сектора на дребните преживни животни. Това признават от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, чиито представители са били на посещение в началото на октомври на най-голямото европейско изложение за животновъдство, което се провежда във Франция.

  "Останахме изненадани от ставката за подпомагане на една овца във Франция, която е около 25 евро, като има и лимит за броя на подпомаганите животни", разказва съпредседателят на НОКА Симеон Караколев. Той е един от най-активните земеделски стопани в организирането на протести за по-големи субсидии и държавни помощи за сектора.

Освен това френските животновъди не ползват украински помощи за разлика от нашите. Българските земеделски стопани получават този вид подпомагане вече трета година и дори обявиха отпуснатите от държавния бюджет тази година 660 млн. лв. за "подаяние".

   Близо 80 евро е миксът от субсидии за една овца у нас, показват. Това е три пъти повече от подпомагането на френските фермери. Например през миналата година украинската помощ за дребните преживни животни у нас е била 70 лв. на глава, обвързаната подкрепа - още 70 лв., освен това има помощи de minimis. А през 2022 г. имаше и ковид-помощ в размер на 30 лв. на овца.

   От НОКА останали изненадани и от ниските изкупни цени във Франция. Между 1 и 1.10 евро се изкупува литър овче мляко там - почти колкото в България, а агнешкото трупно месо - за 9.5-10 евро на килограм. 

   Въпреки ниските изкупни цени и по-скромните субсидии, френските стопани могат да се похвалят с по-добри резултати - там рядко готовият продукт струва под 18 евро за килограм, посочва Караколев. Той разказва, че във Франция никой не гледа животни заради субсидията и там подпомагането при дребните преживни животни е само до 100 глави във ферма.

   Ключът към успеха е оптимизиране на производствения процес, по-висока производителност и коопериране между стопаните, са разбрали българските фермери от посещението си в няколко френски животновъдни стопанства.

   "Френските фермери се стремят да оптимизират производствения процес – няма излишни разходи, самият собственик работи в стопанството, той е и тракторист, и дояч. Колкото може, се минимизира използването на външна помощ. Освен това производителността на животните е много важна. Никой не иска да гледа животно, от което да не получава продукция. Стопаните в млечното направление смятат, че животно с под 280 литра изобщо не е рентабилно“, разказва още Караколев.

   При посещението е станало ясно, че във Франция няма ферми без земя и във всяко стопанство с животновъдство се развива и земеделие. Рентата, която плащат за ползване на земя в региона на Централен масив, е 100 -150 евро за хектар. Докато у нас в голяма част от стопанствата фуражът се доставя от трети лица, което води до оскъпяване на процеса. Освен това във Франция всеки фермер участва в кооператив и не се занимава с продажбата на продукцията.

   "Като се калкулират множеството подобни фактори, става видно, че животновъдите ни трябва да променят своето мислене за процеса по отглеждане на животни", посочва Караколев.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha