Вторник, 15 Октомври 2024

Четирима с положителни проби за алкохол за седмица, единият с измерена концентрация над 1.2 промила

 Четирима с  положителни проби за алкохол за седмица, единият  с измерена концентрация над 1.2 промила
Публикация   14 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     75

За този срок от КАТ са издадени и връчени 90 наказателни постановления и 81 електронни фиша.

   През изминалата седмица /7 - 13 октомври 2024 г./ от сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Русе са регистрирани 20 пътнотранспортни произшествия – 9 леки и 11 тежки, при които са пострадали 14 граждани. Това бе съобщено днес по време на ежеседмичния брифинг по пътна безопасност, в който взеха участие главен инспектор Николай Ненков - началник на сектор „Пътна полиция“ – Русе и старши инспектор Стилиян Станев, началник група в същия сектор.

   В хода на контролните проверки и провеждани специализирани операции за подобряване на обстановката по безопасност на движението, през изтеклата седмица пътните полицаи са констатирали 418 нарушения, за които са съставили 68 акта и 350 фиша, 283 от които за нарушение на скоростните режими. От екипите на полицията са проверени 128 водачи за употреба на алкохол, като четирима са показали положителни проби, а срещу един от тях е започнато бързо производство, след измерена концентрация над 1.2 промила. Установени са още и трима неправоспособни водачи, като по единият от случаите е заведено досъдебно производство, тъй като за втори път водачът е заловен да управлява без книжка.  

   По линия на административното обслужване - в сектора са преминали 1211 граждани: 606 през пунктовете за регистрация, 398 през звеното за водачи и свидетелства за управление на автомобили, а останалите за други видове документи и услуги. От сектора са издадени и връчени 90 наказателни постановления и 81 електронни фиша. 

   От сектор „Пътна полиция“ акцентираха, че за ограничаване на предпоставките за възникване на пътнотранспортни произшествия в региона от всички подразделения на областната дирекция е създадена организация и се осъществява ежедневен контрол, както в населените места, така и извън тях, особено в участъците с повишен трафик и концентрация на ПТП. Същевременно продължава контролът и мерките за безопасност по пътищата, предприети в рамките на текущи регионални и национални специализирани операции на територията на цялата област.  

   От 15 октомври до 20 октомври ще се проведе и акция за контрол над водачите на мотоциклети, мотопеди, управляващите индивидуални електрически превозни средства и велосипедистите. По време на операцията служителите на полицията ще следят за правоспособността на водачите, за спазване на правилата за превозване на пътниците, за използването на защитни каски, наличието на светлоотразители и светлоотразяващи елементи, жилетки и други.

По отношение на пътно-транспортния травматизъм с участие на индивидуални електрически превозни средства /ИЕПС/ , от пътна полиция предоставиха следната статистика:

За периода от началото на тази година до 10.10.2024 г. на територията на ОДМВР – Русе са регистрирани 35 ПТП с участие на ИЕПС, при които са ранени 35 граждани, а един е загинал.

За установени от органите на реда нарушения, извършени от страна на водачи на ИЕПС, са съставени 135 акта и 80 фиша по ЗДВП. 

Тагове : проба , алкохол , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha