Понеделник, 14 Октомври 2024

Как да се справим със стреса в натовареното ежедневие?

Публикация   14 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     43

Добре отпочиналото тяло и ум са по-устойчиви на стрес.

 

    Стресът е неизбежна част от съвременния живот, но ако го игнорираме, може да доведе до сериозни здравословни проблеми. За щастие, има ефективни начини да го управляваме с помощта на правилните добавки и стратегии.

              Хранителни добавки срещу стрес

1. Магнезий

Магнезият е естествен релаксант, който помага за намаляване на напрежението и подобрява съня. Недостигът на магнезий може да засили усещането за тревожност, затова добавките с магнезий са добър избор за хора, които се справят с постоянен стрес.

2. Б-комплекс витамини

Витамините от група B, особено B6, B9 (фолиева киселина) и B12, подпомагат нервната система и спомагат за намаляване на умората и напрежението. Те помагат на организма да произвежда повече енергия и поддържат психическото здраве.

3. Ашваганда

Ашвагандата е адаптогенна билка, която помага на тялото да се адаптира към стреса и да балансира хормоните на стреса като кортизол. Тя е популярна добавка за намаляване на умственото и физическото напрежение.

4. Омега-3 мастни киселини

Омега-3 подобрява мозъчната функция и помага за регулиране на настроението. Те могат да намалят симптомите на тревожност и депресия, като същевременно подобряват концентрацията и когнитивната функция.

    Промени в начина на живот за по-малко стрес

1. Физическа активност

Редовното движение помага за намаляване на стреса чрез освобождаване на ендорфини – хормоните на щастието. Дори кратки разходки или йога сесии могат да имат положителен ефект върху настроението.

2. Дълбоко дишане и медитация

Медитацията и техниките за дълбоко дишане помагат на тялото да се отпусне и намаляват нивата на стрес. Само няколко минути на ден могат да донесат забележими резултати в управлението на напрежението.

3. Сън и почивка

Добре отпочиналото тяло и ум са по-устойчиви на стрес. Стремете се да спите поне 7-8 часа на нощ и си позволявайте кратки почивки през деня.

                 Заключение

С правилната комбинация от добавки и промени в начина на живот можете да държите стреса под контрол и да се радвате на по-здравословен и балансиран живот. В нашите аптеки ще намерите всичко необходимо – от магнезий и витамини до адаптогенни билки и продукти за релаксация. Не забравяйте, че вашето здраве и спокойствие са на първо място!



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още