Неделя, 13 Октомври 2024

Юлиан Войнов: Бомбастични са твърденията, че бюджетният дефицит ще бъде 9%

Юлиан Войнов: Бомбастични са твърденията, че бюджетният дефицит ще бъде 9%
Публикация   13 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     80

Прегради пред развитието на икономиката огромната корупция в страната и нереформираната съдебна система

    Има ли “Дупка” в държавния бюджет, след като се появиха твърдения, че през следващата година той може да достигне 18 млрд. лв? Очаква ли ни рецесия, замразяване на заплати и пенсии, и нужна ли е нова данъчна политика? В ефира на "Добро утро, Европа" коментира финансистът Юлиан Войнов.

   "Това са бомбастични изказвания, които се твърдят в публичното пространство, че бюджетният дефицит ще бъде от порядъка на 9%. Със сигурост няма да бъде такъв. Още повече трябва да имаме предвид, че вече сме в ситуация, където където кандидатстваме за влизане в Еврозоната, а там е ясно, че бюджетният дефицит трябва да бъде в рамките на 3%", коментира Войнов.

   "В момента, в който конвергентният доклад излезе и ние покриваме всички Маастрихтски критерии, което според мен почти 100% ще бъде така, и след като се вземе решение на Европейския съвет и се определи курсът, към който България трябва да фиксира лева към еврото, а той е ясен много отдавна, поради факта, че ние сме във Валутен борд и има много предходни решения колко ще бъде курсът към еврото, оттам нататък, каквото и да се случи с българските финанси и с макроикономическата ситуация, България просто ще влезе на 1 януаря 2026 година, ако преди това не се вземе извънредно решение да е на 1 юли 2025", заяви той.

   "Това, което трябва да се насочи правителството е да облекчи бизнес средата в страната. Да се създадат възможности за привличане на чуждестранни инвеститори, защото това е нещото, което може да движи българската икономика. Тези заплати, които българското население получава към момента, може да съставляват някакъв проблем от макроикономическа гледна точка, но те го съставляват този проблем, именно защото растежът на българската икономика е много нисък.

    Ако ние погледнем, растежът на Гърция е над 3%, растежът на Румъния - над 3%, а ние оставаме малко под 2%. Това говори, че проблемът е вътрешнополитически и че ако се премахнат тези прегради, които възпрепятстват развитието на икономиката, включително бих посочил на първо място огромната корупция в страната и нереформираната съдебна система, ако се премахнат тези и ако правителството работи за привличане на чужди инвеститори, което ще бъде подпомогнато от влизане на България в Еврозоната, тези неща ще се изгладят във времето", обясни Войнов.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha