Събота, 12 Октомври 2024

Стойчо Стойчев: Гласове ще се купуват, докато има търсене

Стойчо Стойчев: Гласове ще се купуват, докато има търсене
Публикация   12 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     59

Ниската политическа култура и бедността са ключови фактори, които поддържат купуването на гласове, смята Стоил Цицелков

   Купуването на гласове е дълбоко вкоренен социален проблем, който няма лесно решение, в периода около изборите, темата за купуването на гласове винаги излиза на преден план. В ефира на БНТ политологът Стойчо Стойчев, Стоил Цицелков от обществения съвет на ЦИК и експертът по дигитални технологии Жоро Пенчев обсъдиха този проблем и предложиха различни решения.

   Стойчев смята, че въпреки усилията на правителството и институциите да се преборят с този феномен, той ще продължи да съществува, докато има търсене. Проблемът не може да бъде решен само чрез действията на полицията и прокуратурата, а изисква по-цялостни реформи.

   Основен фактор за изборната търговия е бедността и социалната несигурност, които карат хората да приемат пари за гласа си. Според Стойчев, ако хората разполагат с достатъчно средства за покриване на своите основни нужди, те не биха били склонни да продават своя глас. Решението на проблема минава през повишаване на доходите и подобряване на качеството на живот, а не само чрез наказателни мерки. Важно е да се осъзнае, че търговията с гласове не е проблем, който възниква само по време на избори. Тези структури функционират през цялата година, като влияят върху различни аспекти на обществото.

   Стоил Цицелков, представител на обществения съвет на ЦИК, подчертава, че ниската политическа култура и бедността са ключови фактори, които поддържат купуването на гласове. Според него няма лесен начин да се ограничи това явление, защото няма достатъчно механизми, които да контролират този процес ефективно. Липсата на прозрачност и липсата на граждански ангажимент също играят роля. Според Цицелков институциите трябва да гарантират повече откритост и достъпност на информацията, свързана с изборния процес, за да повишат доверието на гражданите.

   Експертът по дигитални технологии Жоро Пенчев отбелязва, че изборите са инструментът, с който гражданите могат да влияят върху развитието на обществото. Въпреки това, голяма част от младите хора остават безразлични към изборния процес, което води до по-ниска избирателна активност. Той апелира за създаване на по-голяма ангажираност сред младите и подобряване на техния интерес към политиката. ЦИК също играе ключова роля в минимизирането на грешките и подобряването на изборния процес. Това включва анализ на миналите избори и въвеждането на нови правила, които да направят системата по-ефективна.

   Проблемът с купуването на гласове е многослоен и изисква комплексни решения. Една от основните причини за изборната търговия е бедността, която води до възприемането на изборите не като граждански дълг, а като възможност за краткосрочна финансова изгода. Решението трябва да бъде насочено не само към наказателни мерки, но и към подобряване на условията на живот и повишаване на политическата култура на обществото. Само така можем да постигнем по-честни и демократични избори.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още