Четвъртък, 10 Октомври 2024

Информационна кампания за превенция срещу наркотиците, на фондация „Маргаритка“ представи в Русе пред ученици от 11 и 12 клас

Информационна кампания за превенция срещу наркотиците, на фондация „Маргаритка“ представи в Русе пред ученици от 11 и 12 клас
Публикация   10 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     123

Зам. кметът Енчо Енчев заяви, че подобни дейности от няколко години се инициират от журналиста Румен Николаев по инициативата „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата“

Снимки: Румен НИКОЛАЕВ

   В сградата на НУИ „Проф. В. Стоянов“ се проведе информационна кампания за превенция срещу наркотиците, организирана от фондация „Маргаритка“, и с подкрепата на Община Русе, РУО - Русе и ОД на МВР – Русе. На срещата присъстваха русенски ученици в уязвима възраст от XI и XII клас. Събитието бе открито от заместник-кмета Енчо Енчев.

   „Наш дълг като институция и като общество е да работим главно по превенцията на зависимостите. Това е най-успешният начин да намалим случаите на деца, попаднали в капана на наркотиците“, заяви Енчо Енчев. Той изказа благодарност към организаторите на събитието за инициативата. По неговите думи подобни дейности от няколко години се инициират от журналиста Румен Николаев по инициативата „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата“. „В този процес е важно да бъдат обединени усилията на всички институции и организации и да бъдат включени и подрастващите за осмисляне на проблема“, допълни той.

   Своето експертно мнение даде старши инспектор Свилен Велев от сектор "Противодействие на криминалната престъпност" в ОД на МВР - Русе, който разказа на присъстващите какви са видовете психоактивни вещества и каква е разликата в негативния ефект, който имат. Той предостави информация за иззетото за последния месец от органите на реда количество наркотици и сподели с тях какво е въздействието на новите синтетични вещества.

   Специалистът по клинична психология д-р Адриан Аврамов говори пред подрастващите за последиците от употребата на дрога. Той ги запозна с медицинската страна на проблема и предизвикателствата, пред които са изправени докторите, лекуващи наркозависими пациенти.

   Зависимите от наркотици Христо и алкохол  Пламен пропътуваха с автобус от София разстоянието, за да разкажат какво е преживяването през годините, когато са били зависими и това, че от година вече са чисти и не искат да помислят, да се връщат към кошмара, който са преживяли през това време.

В събеседването се включи и популярната група „СкандаУ“. Лъчезар Евтимов и Йонислав Йотов /Тото/ споделиха с младежите, че подходящата приятелска среда и подкрепата на семейството са най-добрият начин да се предпазят от вредни влияния. Те споделиха за своя личен сблъсък с хора, използващи психоактивни вещества, и за това как са се предпазили от употребата им.

   Целта на кампанията е възможно най-много деца да осъзнаят проблема с употребата на наркотични вещества и да получат съдействие, ако потърсят помощ.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още