Сряда, 9 Октомври 2024

Кметът Пенчо Милков даде началото на Международния фестивал „Есенни театрални срещи в Русе“

Кметът Пенчо Милков даде началото на Международния фестивал „Есенни театрални срещи в Русе“
Публикация   09 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     43

Програмата на фестивала започна с представлението на Драматичен театър „Сава Огнянов“ „Странна случка с куче през нощта“

    „Следващите дни ще са празник за русенци и гости на града. Русе отново ще бъде пръв в културния живот на страната, като се надявам и други градове да ни последват и това събитие да се случи и на техните сцени.“

         С тези думи кметът Пенчо Милков късно снощи и пред пълната Голяма зала в Доходното здание даде началото на първия Международен фестивал „Есенни театрални срещи в Русе“, който ще продължи до 13 октомври. Специални гости на откриването на фестивала бяха министърът на културата Найден Тодоров и идейният инициатор на проявата Катя Костова, а събитието бе уважено от заместник-кметовете Енчо Енчев и Димитър Недев.

         Министърът сподели с публиката, че смята родния Русе за културната столица на България. По неговите думи най-вълнуващата част от фестивала са срещите с артистите, защото те създават у гледащия неговото отношение към изкуството. Найден Тодоров си пожела да присъства след време и на 15-ото издание на „Есенни театрални срещи в Русе“.

         Програмата на фестивала започна с представлението на Драматичен театър „Сава Огнянов“ „Странна случка с куче през нощта“. Постановката е по световния бестселър на Марк Хадън, а неин режисьор е директорът на русенската културна институция Боян Иванов. Неговата интерпретация на произведението цели чрез провокация да отвори зрителя към възприятията на различния. Представлението беше със субтитри на румънски - подарък и за гостите на града от северната ни съседка, решили да посетят фестивала.

         Програмата на първото издание на културния форум включва чествания на две големи български актриси – 80-годишнината на Цветана Манева и 90-годишнината от рождението на Татяна Лолова, както и представления на Пловдивския театър и Драматичен театър Скопие, а закриването в неделя ще бъде със спектакъла „Честит рожден ден, Цветана“.

         „Есенни театрални срещи“ се финансира от Министерството на културата и по програма „Култура“ на Община Русе. Пълната програма можете да видите тук.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha