Четвъртък, 10 Октомври 2024

Финансист за Проектобюджет 2025: Заложените разходи не са съобразени с възможностите за приходи

Финансист за Проектобюджет 2025: Заложените разходи не са съобразени с възможностите за приходи
Публикация   09 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     41

Най-вече от данъците – там се очаква увеличение с около 6.7 милиарда

    В поредната предизборна кампания основният въпрос, който се дискутира и му се търси отговор е дали ще се сформира редовно правителство. Разбира се, има обещания, че минималната заплата ще скочи за 4 години на 1000 евро, а средната ще се вдигне до 2000 евро, но дали българската икономика има възможности за изпълнение на такива цели, при положение, че бюджетът на страната е на дефицит и ще продължи да бъде на червено и през следващата година? Какво е състоянието на публичните финанси и реалистични ли са обещанията на политиците за повишаване на доходите – коментар на финансиста Димитър Чобанов.

   Това, което е важно по отношение на бюджетните разходи, са капиталовите разходи – т. нар. капиталова програма. До момента виждаме, че традиционно за всяка бюджетна година, изпълнението е много слабо. То обикновено се концентрира от октомври до декември, като винаги най-силно е през декември. Договорите, общо взето, се сключват до средата на годината, оттам нататък започва изпълнението, а разплащането е в края.

   Въпросът е, че тези капиталови разходи в голямата си същност не са толкова ефективни.

   Това, което министър Петкова представи, са разчети на базата на нещата, които досега са приети от Народното събрание, и действащи политики. Не е включено това, което ще се разглежда и дискутира относно Бюджет 2025.

   Тези разходи, които са сега заложени, съвсем не са съобразени с възможностите на бюджета да събира приходи. От всякакви източници, най-вече от данъците – там се очаква увеличение с около 6.7 милиарда. Но това, което виждаме е, че при помощите нещата не стоят толкова добре.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha