Вторник, 8 Октомври 2024

8 октомври 1900 г.: Откриват жп линията Русе - Велико Търново

8 октомври 1900 г.: Откриват жп линията Русе - Велико Търново
Публикация   08 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     54

Действащата и до днес линия свързва два от най-значимите градове на Северна България

   На 8 октомври 2024 година се навършват 124 години от откриването на железопътната линия Русе - Търново, пише dunavmost.com. Този важен транспортен коридор, с дължина 130 километра, е пуснат в експлоатация на 8 октомври 1900 година, свързвайки два от най-значимите градове в Северна България.

   Историята на железопътното строителство в страната ни започва още по време на османското владичество. Първата железопътна линия в България, свързваща Русе и Варна, е построена от английската компания на братята Хенри и Тревор Бъркли. Те получават концесия за 99 години от османското правителство и на 7 ноември 1866 година официално откриват линията с дължина 223 километра.

   За съжаление, строителството на тази първа железопътна връзка е свързано с унищожаването на ценни исторически паметници. При изграждането ѝ са използвани камъни от останките на средновековния български град Плиска, който до този момент е бил сравнително добре запазен.

   През 1874 година английската компания прехвърля експлоатацията на железницата на дружеството "Източни Железници", собственост на Барон Хирш. В периода 1870-1874 година "Източни железници" разширяват мрежата, като построяват линиите Любимец - Белово и Симеоновград - Нова Загора - Ямбол. Общата дължина на железопътните линии в България, собственост на барон Хирш, достига 309,6 километра.

На 8 октомври 1900 г. е открита жп линията Русе - Търново :: Здраве и  култура

   Важен момент в развитието на българските железници настъпва през 1909 година, когато държавата откупува железопътните линии от барон Хирш за сумата от 43 294 347 златни лева. Това действие поставя началото на националното управление на железопътната инфраструктура в страната.

  Днес, 124 години след откриването си, жп линията Русе - Търново продължава да играе важна роля в транспортната система на Северна България, свързвайки Дунавската равнина със Старата столица и улеснявайки придвижването на хора и стоки в региона.

   Източник: Факти



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha