Понеделник, 7 Октомври 2024

Фестивалът „Есенни театрални срещи в Русе“ започва утре

Фестивалът „Есенни театрални срещи в Русе“ започва утре
Публикация   07 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     68

„Есенни театрални срещи“ се финансира от Министерството на културата и по програма „Култура“ на община Русе.

   В зала „Слави Шкаров“ на Доходното здание днес се проведе пресконференция, на която беше обявен стартът на първото издание на фестивала „Есенни театрални срещи“. На събитието присъстваха Енчо Енчев, заместник-кмет на община Русе, Катя Костова, председател на сдружение „Кауза Пещера“, Боян Иванов, директор на ДТ „Сава Огнянов“, и Мариан Савов, директор на ОП „Русе арт“.

   „Удовлетворен съм, че община Русе, чрез програма „Култура“, финансира този проект. Такова събитие беше необходимо за нашия град. Особено ме радва, че проектът има международен характер и ще предложи постановки с участието на млади актьори. Надявам се фестивалът да бъде изключително успешен,“ каза Енчо Енчев.

   Катя Костова, идеен инициатор на фестивала и един от основните му организатори, изказа своята благодарност към община Русе и Драматичен театър „Сава Огнянов“, подчертавайки важността на фестивала за културния живот на града и в региона. „Русе е културно средище с дългогодишни традиции не само в театралното изкуство, но и в операта. Беше изключително важно за този регион на България да се създаде сцена, на която да се обменят идеи между различни държави. Ще се акцентира върху ежегодното награждаване на изтъкнат артист или драматург, който има значим принос към театралното изкуство или отбелязва кръгла годишнина.“ Тя допълни, че по време на фестивала са предвидени "Срещи с автограф", на които русенци ще могат да се срещнат с любими артисти и писатели.

   „Есенни театрални срещи“ се финансира от Министерството на културата и по програма „Култура“ на община Русе. Програмата за тази година включва чествания на две големи български актриси – 80-годишнината на Цветана Манева и 90-годишнината от рождението на Татяна Лолова.

   По думите на Костова фестивалът има за цел да привлече вниманието на хората от малките населени места около Русе и да ги приобщи, както и да утвърди традицията на културния туризъм в региона. Първата постановка - „Странна случка с куче“, на ДТ „Сава Огнянов“, ще се играе утре, 8 октомври, от 19 ч.

   Фестивалът ще продължи до 13 октомври и е отворен за всички, които искат да се насладят на театралното изкуство.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha