Понеделник, 7 Октомври 2024

В Сърдечно-съдовия център на МЕДИКА вече сменят аортни клапи през бедрената артерия

В Сърдечно-съдовия център на МЕДИКА вече сменят аортни клапи през бедрената артерия
Публикация   07 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     84

    В МЕДИКА бяха направени първи интервенции по метода TAVI. TAVI или транскатетърната имплантация на аортна клапа е изключително щадяща авангардна процедура, която се извършва чрез съдов достъп, без отваряне на гръдния кош, при биещо сърце. Използва се, когато има високостепенно стеснение на аортната клапа на сърцето, което значително намалява количеството кръв, излизащо от него. Нелекувано, това състояние  има близо 50% 4-годишна смъртност след диагностицирането му.

   В рамките на два дни бяха имплантирани транскатетърни клапи  на трима пациенти на средна възраст 83 години от мултидисциплинарен екип с участието на проф. Добрин Василев, д-р Панайот Панайотов и д-р Красимир Димов. Процедурите бяха извършени с участието на анестезиолози под дълбока седация, без да се налага интубация и механично подпомагане на дишането. Екип от Унгария и Словения  наблюдаваше интервенциите, за да се гарантира качественото и безпроблемното им извършване. Пациентите останаха за наблюдение в интензивен сектор за 24 часа, като двама от тях бяха изписани на трети постпроцедурен ден, а последният – на пети.

   Най-често процедурата се осъществява през феморалната артерия. През нея клапната протеза, която е закрепена към стент, достига до собствената клапа на пациента и се имплантира в нея. Преди това с цел улесняване на преминаването и позиционирането на протезата, при наличието на много калций в клапния пръстен, може да се наложи предварително раздуване на балон за валвулопластика. Процедурата изисква изключителна прецизност при въвеждането и поставянето на протезата, което предполага добре обучен и предварително сертифициран мултидисциплинарен медицински екип. Преди да се пристъпи към нея, се правят няколко важни образни изследвания,  на базата на които се определят размерите и вида на клапната протеза.

   Според алгоритмите на Европейското дружество по кардиология TAVI се прилага при пациенти с висок оперативен риск и симптоматична аортна стеноза (стеснение на клапата), при ясно разписани критерии. Това са обикновено хора на 75 и повече години, с множество придружаващи заболявания, които биха направили оперативния риск неприемлив. 

   През последните години с напредване на технологиите TAVI се използва все по-често при лечение на заболявания на аортната клапа с оглед безопасността на пациента и бързото му възстановяване след интервенцията. Стенозата на аортната клапа обикновено се открива  при хора над 60 години и ако не се лекува, прогресира бързо с нарастване на възрастта. В сравнение с отворената операция транскатетърната имплантация е по-малко рискова.

   Следващата сесия за перкутанно поставяне на клапи в МЕДИКА е планирана за края на месец октомври.   



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha