Неделя, 6 Октомври 2024

Живеем в зората на Петата индустриална революция и трябва да действаме смело

Живеем в зората на Петата индустриална революция и трябва да действаме смело
Публикация   06 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     51

Понякога трябва да играеш „ол ин“, за да спечелиш, каза Доброслав Димитров от БРАИТ

Петата индустриална революция е в интелекта извън нас, тя е в изкуствения интелект. Това каза Доброслав Димитров, председател на Управителния съвет на Българска Работодателска Асоциация Иновативни Технологии (БРАИТ),

„Впечатли ме идеята, вложена в ALL IN – наред с всички „ин“ неща, като ИНовации, ИНдустрия, ИНспирация, е залегнала и идея от покера, където „ол ин“ означава, че слагаш всички чипове на масата. В живота има такива моменти, в които трябва да играеш „ол ин“ и ако нямаш смелостта, пропускаш момента. Неслучайно всички народи имаме вариант на тази фраза, най-известен е римският вариант: „Фортуна обича смелите“, добави Димитров.

   Живеем в интересни времена – дали е проклятие, или по желание, това няма значение. Живеем в зората на петата индустриална революция и проблемът на това име е, че създава подвеждащо впечатление какво означава“, каза Димитров. По думите му сегашната революция няма общо с последните четири, които се отнасяха до автоматизирането на човешкия труд, защото в петата става въпрос за изкуствен интелект.

   „Притеснителното е, че  бъдещето е почти мигновено и нямаме време да се подготвим за всичко случващо се – това е кардиналната разлика с първите четири революции“, добави Димитров. Той даде любопитен пример със статия от преди 19 години - в нея известен AI учен прогнозира, че през следващите 40-50 години изкуственият интелект няма да може да победи човек в китайската игра Го (б.р. – една от най-старите и сложни сратегически игри, възникнала в Древен Китай). Само две години след публикацията обаче това се случва и световният шампион по Го губи.

   Дори хората, разработващи технологиите, не могат да предвидят какво се случва“, отбеляза председателят на БРАИТ.

  Той обясни бързия напредък с факта, че в момента на Земята има повече живи учени от всякога.

  Те си съдействат, малко или много, мозъчният тръст, който работи по технологиите в момента, няма нито един паралел в миналото.“

   Той даде и друг пример, при който ако допреди 6-8 години бяхме попитали Chat GPT как се прави таратор, то щеше да отнеме цялото електричество на малка електроцентрала за отговор. Днес необходимата енергия за това е намаляла 45 000 пъти.

   Когато става толкова голяма промяна, предимството не е в големия, а в бързия“, обобщи Димитров, напомняйки, че всички страни започват от една и съща позиция и съответно всеки има шанс да просперира, стига да поеме инициативата навреме.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha