Събота, 5 Октомври 2024

Любомир Дацов: Бюджетът на страната е тотално сгрешен и вреден

Любомир Дацов: Бюджетът на страната е тотално сгрешен и вреден
Публикация   05 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     85

Бившият зам.-финансов министър прогнозира "тих ужас" в Министерството на финансите

   Бившият заместник-финансов министър и настоящ член на фискалния съвет Любомир Дацов отправи остра критика към състоянието на държавния бюджет. В интервю за предаването "Money.bg" по телевизия Bulgaria ON AIR, финансовият експерт изрази сериозна загриженост относно текущото състояние на фиска и предстоящите предизвикателства пред управлението му.

   "Бюджетът на страната е тотално сгрешен, дори вреден в много отношения, създаващ проблеми", заяви категорично Дацов. Той подчерта, че изкривяванията в бюджета са достигнали такива мащаби, че ще са необходими минимум три години на строги фискални ограничения, за да се коригират отклоненията.

   Според експерта, тези корекции ще бъдат неизбежно болезнени за много социални групи, разчитащи на бюджетно финансиране. "Който и да е финансов министър ще трябва минимум три години да наложи доста строги фискални ограничения, с които да си навлече омразата на много хора и групи, които чакат на бюджета, за да коригира отклоненията, които се получиха", поясни Дацов.

   Бившият заместник-финансов министър прогнозира, че в близко бъдеще Министерството на финансите ще бъде принудено да премине към "ръчно управление" на бюджета. Той изрази мнение, че текущата ситуация в министерството може да се опише като "тих ужас", тъй като експертите там са наясно с настоящите и бъдещите параметри на бюджета.

   Дацов обърна специално внимание на въпроса за бюджетния дефицит. Според него, при изчисляването на дефицита трябва да се добавят допълнително 1,2 милиарда лева към официално обявените цифри. Това означава, че реалният дефицит в края на септември не е 2,8 милиарда лева, както се твърди официално, а достига 4 милиарда лева.

   Експертът изрази загриженост, че ако капиталовите разходи се усвояваха според първоначалния план, дефицитът би бил значително по-висок. "Ако капиталовите разходи се усвояваха така, както бяха планирани, дефицитът щеше да бъде значително по-висок и щеше да излезе извън това, което беше планирано - тоест нарушение на правилото за 3% бюджетен дефицит", обясни финансистът.

   Изявленията на Любомир Дацов повдигат сериозни въпроси относно устойчивостта на текущата фискална политика и необходимостта от спешни мерки за стабилизиране на държавните финанси. Предстои да видим как ще реагират управляващите на тези критики и какви стъпки ще предприемат за адресиране на посочените проблеми.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още