Събота, 5 Октомври 2024

Започна национален пещерен сбор край Пепелина

Започна национален пещерен сбор край Пепелина
Публикация   05 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     85

Събитието е посветено на 95-годишнината от организираното пещерно движение в България

   Националния пещерен сбор. Той се провежда в село Пепелина, в непосредствена близост до втората най-дълга пещера в страната „Орлова чука“. „Като областен управител съм горд, че Русенско е домакин на подобна инициатива, която се радва на изключително голям интерес. Надявам се, че с общи усилия ще успеем да направим региона още по-атрактивна дестинация за пещерен туризъм и вертикална спелеология, заяви в обръщението си към присъстващите областният управител Драгомир  Драганов.

    От своя страна кметът на Две могили Божидар Борисов посочи, че местната администрация ще продължи да работи активно за провеждането на подобни събития в региона. Той също така обеща, че ще стопанисва все така отговорно пещерата и акцент в дейността му ще е развитието на туризма.

    Благодарности към Петър Делчев и д-р Алексей Стоев бяха изказани още от народните представители Николай Братованов и Георги Кръстев. Георги Кръстев сподели, че високо оценява това, което е постигнато до момента и е признателен, че хората от Българска федерация по спелеология и Българското пещерно дружество не пестят време и сили за откриването, изследването и опазването на пещерите за бъдещите поколения. От своя страна Братованов пък изрази ангажимент да бъде сформирана работна група, на която ще бъдат поканени като експерти Петър Делчев и д-р Алексей Стоев. Целта е създаването на закон за опазване на пещерите.

   Събитието е посветено на 95-годишнината от организираното пещерно движение в България. До неделя включително ще има богата пещерна програма, която ще включва разходки из пещерите, скални обиколки, състезания, презентации, както и среща на поколенията. Инициативата се провежда с подкрепата на Община Две могили и спортните клубове „Академик“ и „Приста“.

Тагове : сбор , Пепелина , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още