Петък, 4 Октомври 2024

ИТН и ,,Величие,, не прескачат бариерата от 4%

ИТН и ,,Величие,, не прескачат бариерата от 4%
Публикация   04 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     44

„Алианс за права и свободи“ води пред „ДПС-Ново начало“, показва националното проучване на „Маркет ЛИНКС“

   Ако изборите бяха днес шест партии влизат в 51-вия парламент. „Има такъв народ“ и „Величие“ остават под чертата и не прескачат бариерата от 4 процента. Това показва изследване на социалогическата агенция  „Маркет ЛИНКС“.

Националното проучване е финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“, проведено сред 1011 лица над 18 г. в страната в периода 25 септември - 1 октомври 2024 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Ето кои партии биха влезли в новия парламент и каква е подкрепата за тях:

Според проучването „Има такъв народ“ и „Величие“ не прескачат 4-процентовата бариера, но това може да се промени.

   По думите на социолога Добромир Живков около 20-25% от българите взимат решение за кого да гласуват в последната седмица преди избори, а около 18-20% устойчиво решават в последните два дни.

 

Снимка: bTV

   „Такъв тип политически формации с по-националистически характер, каквато е и „Възраждане“ успяват да мобилизират в последните дни преди вота част от тези колебаещи се български граждани, които отиват и решават в последния момент. Всички партии, които са около границата от 4% имат реален шанс да влязат, но и да останат под чертата“, каза Живков.

   Електорална мобилизация

   37% от анкетираните казват, че ще гласуват на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври, докато 23% са по-скоро склонни да го направят. 17% не знаят, а 7% отговарят - „по-скоро не“. 16% категорично казват, че няма да гласуват.

 

Снимка: bTV

   По думите на социолога ГЕРБ-СДС трудно ще постигнат по-висока подкрепа от тази на изборите на 9 юни. Очаква се резултатът им да бъде сходен или дори малко по-нисък.

   Задържането на Джейхан Ибрямов ще има мобилизационен ефект за симпатизантите на АПС, коментира Добромир Живков от агенцията. Според него страх може да има по места, но

   "БСП – Обединена левица" пада на 5.3% от всички гласуващи, а "Има такъв народ" получава подкрепата на 3,4 процента, като на този етап според социолозите от "Маркет ЛИНКС" партията не преминава четирипроцентната бариера. Но не трябва да се забравя, че 20-25% от българските избиратели решават в последния момент за кого да гласуват, обясни Добромир Живков по бТВ. 

   48% от анкетираните казват, че купеният и контролиран вот ги обезсърчават да гласуват. А 55% очакват на тези избори да има повече контролиран и купен вот. 

            Какви са очакванията за контролиран вот?

Очаква се натиск по места сред избирателите на „Алианс за права и свободи“ и „Възраждане“, показва проучването на Маркет ЛИНКС

 

Снимка: bTV

 

Отражение на купения и контролирания вот към нагласите за гласуване

Според нагласите на българските граждани на тези избори отново се очаква сериозен дял купен вот и този феномен води до демобилизация на тяхното желание да гласуват.

 

Снимка: bTV

 

По думите на Добромир Живков има отделни сигнали за повишаване на избирателната активност, но ако предизборната кампания продължава да бъде напрегната и негативна, това би направило активността още по-ниска.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha