Четвъртък, 3 Октомври 2024

Близо 700 деца от яслите преминаха профилактични прегледи по Общинската програма за профилактика на кариесите

Близо 700 деца от яслите преминаха профилактични прегледи по Общинската програма за профилактика на кариесите
Публикация   03 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     52

Проблеми с денталното здраве имат 425 деца - над 60% от участниците

    В периода от 9 май до 27 юни 690 деца преминаха безплатни профилактични прегледи от дентален лекар по иновативната Общинска програма „Моите зъбки – здрави и бели“. Целта на кампанията е  превенция и профилактика на кариеса на деца от 1 до 3 г., посещаващи детска ясла на територията на община Русе. През 2023 г. програмата бе отличена като иновативна и добра практика на конкурса за добри практики в категория „Социална отговорност“ на Института по публична администрация.

   Прегледите по програмата се осъществиха от дентален лекар и с еднократни дентални огледала, осигурени от Община Русе. Самите прегледи се проведоха под формата на игра със специалните играчки „Хипо“ и „Пинко“, които общината закупи за всяка детска ясла за целите на кампанията. Децата получиха и подарък четка и паста за зъби, безвъзмездно предоставени от спонсор.

Резултатите показват, че от прегледаните 690 деца на възраст между 1 г. и 3 г. проблеми с денталното здраве имат 425 деца - над 60% от участниците. Най-често срещаният проблем при децата е влошена зъбна хигиена – обилна плака при централните и латерални резци и проксимални кариеси на моларите при децата над 2-годишна възраст. При 64 от деца се наблюдаваха предкариозни петна, оцветявания по зъбите и/или кариеси. При прегледите бяха диагностицирани и деца с възпалени венци. Родителите на децата с регистриран проблем получиха писмени препоръки за последващо лечение и насоки за поддържане на добра орална хигиена, а на медицинските сестри, педагози и директори на детски ясли бяха дадени методически насоки и демонстрация за правилната зъбна хигиена на временното съзъбие. Фокусът на програмата през 2024 г. бе и върху полезните и вредните храни за детските зъби.

      Статистиката показва, че процентът на деца с проблеми на денталното здраве в ранна възраст се запазва висок.

Реализирането на програмата и през следващ период ще осигури възможност да се проследи състоянието на регистрираните с проблеми деца, както и да се обхванат новоприетите в детските ясли.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още