Четвъртък, 3 Октомври 2024

Кой с кого може да управлява и ще има ли нова коалиция след вота?

Кой с кого може да управлява и ще има ли нова коалиция след вота?
Публикация   03 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     49

Коментар на Кристиян Шкварек и Веселин Стойнев

   На въпрос дали българите могат да понесат още купуване на гласове и зависимости в политиката Шкварек отговори, че „прекрасно го понасят, щом не ходят да гласуват“.

   Щом е толкова ниска избирателната активност, значи като общество прекрасно понасяме всички тържища за гласове и корупция, които ще ширят. Това неходене да гласуваш какво е, ако не понасяне. То ще ства все по-лошо е тежко положението. Ако в едно общество ти са абсолютно несъгласен с това, коет се случва, първото, което правиш, е да отидеш да гласуваш. В повечето държави хората нямат възможност да го правят повече от веднъж на четири и повече години. У нас можем да го правим през 3-4 месеца и не го правим. След като не го правим, значи сме съгласни с положението, живеем си прекрасно. 

   Стойнев е на мнение, че с пасивността си хората улесняват купуването на гласове. „На под 2 милиона гласували, ако купиш 200 000 – 300 000 гласа, означава, че в парламента ще влезе цяла парламентарна група“, подчерта той. Шкварек допълни, че „обезценяването“ на купения вот може да се случи, ако хората отидат до урните.

   Хората виждат цялото това купуване на гласове. То се превърна в цирк, който не само, че не се крие, а се вади като демонстрация. Те много добре разбират, че като не отидат да гласуват, те все едно покрепят този купен вот. То така цяла парламентарна група може да се вкара така в палрламента. Ако  не си съгласен с това, гласуваш, за да може този изтъргуван вот да се обезцени, допълни той.

   За възможността за сформиране на правителство след изборите Шкварек смята, че това може да се случи, ако се направи коалиция между ГЕРБ-СДС, ИТН и ПП-ДБ. Той е на мнение, че нито една от партиите не желае да влиза в управление с която и да е фракция на ДПС заради конфликтите в момента.

   Стойнев посочи, че в управлението на страната очевидно „евроатлантизъм и антикорупция не могат да бъдат заедно“, а в момента се говори, че заради войната в Украйна и евроатлантизма е направено отстъпление по отношение на антикорупцията. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още