Петък, 4 Октомври 2024

МЕДИКА кани русенци на прожекцията на „Бледосиня точка“, посветен на Аквафотомиката и нейния създател проф. Румяна Ценкова

МЕДИКА кани русенци на прожекцията на „Бледосиня точка“, посветен на Аквафотомиката и нейния създател проф. Румяна Ценкова
Публикация   04 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     72

Известната русенка прави своите открития за уникалните свойства на водата и взаимодействието ѝ със светлината в Университета Кобе

   Японският документален филм "Бледосиня точка", посветен на науката Аквафотомика и нейния създател, професор Румяна Ценкова, ще бъде представен за пръв път в Русе на 8 октомври, вторник, в Зала 1 на грандхотел „Рига“ от 18 часа с подкрепата на Лечебни заведения „МЕДИКА“. Входът е свободен за всички, които се интересуват от научните постижения в разгадаването на тайните на природата и вселената.

   Филмът разказва за водата и нейната неподозирана способност да отразява като огледало всичко, когато се срещне със светлината. За нея и за уникалните й свойства говорят учените проф. Румяна Ценкова, японски професор по теоретична физика и двама шинтоистки духовници.

   Нищо в този филм не е случайно. Духовните сановници са служители в шинтоисткия храм Тенкава, посветен на култа към водата. Японският физик е един от ръководителите на програмата на НАСА, по която "Воаяджър 1" е изстрелян в Космоса през 1997 г. На снимката от космическия апарат на нашата планета изглежда точно така  – „Бледосиня точка“. Бледосиният й цвят е траекторията на Земята, отразена от водата. Лентата разказва не просто за Аквафотомиката – науката за връзката между водата и светлината, а за проникването между философия и наука, между човек и Вселена. Впрочем, проф. Румяна Ценкова обяснява, че Аквафотомиката, която тя създава преди около 20 години в Университета Кобе, не е само наука, а научно-технологична и образователна платформа. Нейната цел е хората да опознаят водата, за да започнат да я ценят, пазят и използват правилно.

„Водата не е просто една молекула, а мрежа от молекули, чиито връзки се променят от енергиите, които й влияят. Светлината е една от тези енергии и благодарение на нея ние можем да измерваме динамичните промени на водата и във всяка материя, в която има вода“ – обяснява проф. Ценкова. „70 % от нашето тяло и от състава на земята е вода, което прави Аквафотомиката широко приложима – в медицината, селското стопанство, строителството“, добавя тя. И вдъхновено разказва за възможността да измерва всички компоненти на кръвта и урината, да отчита възпаления, да установява кои почви и води са подходящи за дадени растения, какви води могат да се използват за производство на цимент и т.н. С тази цел в нейната лаборатория в университета в Кобе е създадена специална апаратура, с която се правят акваграми.

   Режисьор, оператор и продуцент на филма „Бледосиня точка“ е Коджи Нишиджима. С него проф. Румяна Ценкова се запознава в СПА центъра на г-н Шого Шигиока, с чиято финансова подкрепа през 2011 г. е създадена нейната Аквафотомикс лаборатория в Университета Кобе. Именно той настоява г-н Нишиджима да снима филм за Акавафотомиката, след като той споделя с него желанието си да продължи делото на големия японски документалист Джин Тацумура, като посвети на водата новия си филмов проект. Тацумура вече е създал поредица от 8 филма, които разказват за красотата и тайните на природата, имал план да снима такъв и за водата. Не му стигнало времето за това, но неговият оператор и ученик Нишиджима осъществява проекта.

   След края на прожекцията зрителите ще имат възможност да зададат своите въпроси към проф. Румяна Ценкова. Мнозина от тях вече я познават като русенския учен в Страната на изгряващото слънце, който изследва изключителните свойства на водата и създава иновативната наука Аквафотомика. Знаят я и колегите й от Русенския университет, откъдето започват първите й стъпки в научната кариера.

   Неотдавна проф. Ценкова получи престижната награда на Американската организация по близка инфрачервена спектроскопия за своите постижения в разгадаването на взаимодействието на водата със светлината. По отношение на приложението на Аквафотомиката в здравеопазването нейната лаборатория в Университета Кобе и  ръководството на МЕДИКА вече имат разговори за съвместен проект, така че и тук да започнат да се правят изследвания с акваграми.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още