Понеделник, 30 Септември 2024

Тримата полицаи от от сектор ,,Пътна полиция,, с призови места на 30-ия Национален конкурс ,,Пътен полицай на годината“

 Тримата полицаи от от сектор ,,Пътна полиция,, с призови места на 30-ия Национален конкурс ,,Пътен полицай на годината“
Публикация   30 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     57

Повече нарушения по пътищата в област Русе и по-малко пияни и дрогирани отчетоха от „Пътна полиция“

"Това ниво, което са го показали в Панагюрище, ежедневно го полагат този труд и на нашите главни пътища и улици на територията на цялата област“, заяви директорът на ОДМВР – Русе старши комисар Пламен Първанов. 

Областният управител Драгомир Драганов поздрави за професионализма пътните полицаи и им пожела по-малко произшествия, които да се налага да обслужват. "Да бъдеш първи между 28 области е част и признание за работата на дирекцията и на "Пътната полиция“. Ще предложим следващата или по-следващата година Областната дирекция на МВР в Русе да бъде домакин на Националния конкурс "Пътен полицай на годината“, каза областният управител Драгомир Драганов.

   

   За деветмесечния период на тази година, сравнено с миналата, издадените наказателни постановления от пътните полицаи в Русе са с 600 повече, глобите с фиш са със 700 повече. Това съобщи началникът на сектор „Пътна полиция“ в Областната дирекция на МВР в крайдунавския град главен инспектор Николай Ненков.

   Той добави, че основната част от тези нарушения са свързани с превишаване на допустимата скорост. Според него една от причините за това е увеличеният в пъти през последните години транспортен поток. Главен инспектор Ненков посочи, че само за изминалата седмица са обслужени 596 собственици на моторни превозни средства за регистрация на автомобили. На пътя са констатирани 160 нарушения, основно за превишена скорост, 140 са връчените наказателни постановления, събрани и обработени са 250 глоби.

   „Когато водач, който не е български гражданин, извърши нарушение, се следва процедура веднага да се издаде наказателно постановление и то да му се връчи преди да напусне страната, така че съответното лице да си понесе санкцията“, коментира директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Пламен Първанов.

   Той добави, че е засилен контролът на водачите на индивидуалните електрически превозни средства.

   Сред положителните тенденции, които подчерта главен инспектор Ненов през тази година, са, че за деветте месеца на 2024 година при произшествия на пътищата в региона са загинали с шест души по-малко, сравнено с двадесет и тримата починали при такива обстоятелства през 2023 г. Намалял е броят на установените шофьорите, седнали зад волана след употреба на алкохол и/или наркотични вещества. Средно на седмица се правят по около 300 теста.

   В най-голяма степен това се дължи на промените в Наказателния кодекс, където това деяние е криминализирано. Старши комисар Пламен Първанов добави, че доста автомобили са били спрени от движение и когато се докаже, че има подобно нарушение, те остават в полза на държавата.

   „Всички тестове, които извършват за алкохол или наркотици, са сертифицирани. От началото на годината досега е имало само два случая на разминаване на показаното от полевите тестове и кръвните проби на водачите. В тези случаи се взема в предвид кръвната проба. Лабораториите в страната обаче са само шест. Надяваме се една да бъде разкрита и в Русе“, каза още старши комисар Пламен Първанов.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha